24.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Анкета на МОН: Най-трудна за гимназистите е математиката

Снимки: интернет

Математиката е най-трудният предмет за учениците от 5-и до 10-и клас. По-малките определят като сложни също историята и географията, а по-големите – физиката и химията. Това показват резултатите от електронна анкета сред учениците, организирана от Министерството на образованието и науката във връзка с прегледа на учебните програми от 1-ви до 10-и клас.

Като най-смислена петокласниците и шестокласниците възприемат дисциплината „Човекът и природата“, а като най-сложна – математиката.

Децата в 5-и и 6-и клас приемат трудно прехода от „Човекът и обществото“ към двата отделни учебни предмета „География“ и „История“. Подобен проблем има и в 7-и клас при разделянето на „Човекът и природата“ на „Химия“ и „Физика“.

Гимназистите масово не осъзнават практическата полза от знанията по математика, български език и литература и физика. Те намират за важни и полезни географията и чуждите езици.

Учениците от първия гимназиален етап най-често искат материалът да бъде разглеждан чрез практически примери и реални житейски ситуации, необходимо им е и повече време за упражнения, особено по математика.

Електронната анкета сред учениците показва още, че гимназистите признават опитите на своите учители да представят учебния материал по разнообразен начин, но едновременно с това отчитат като сериозен дефицит липсата на работа в групи и недостатъчното време за разбиране и затвърждаване на новите знания. В проучването на доброволен принцип и анонимно са участвали 5200 деца.

Източник: bnr.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html