14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Василев: Ще има целеви помощи за най-пострадалите от кризата

Снимки: интернет

„В момента се обсъжда антикризисна програма“, каза министърът на финансите Асен Василев по време на блиц контрол в Комисията по бюджет и финанси в парламента.

„На Коалиционния съвет, проведен в понеделник, бяха остойностени всички предложени мерки. Финално решение няма, когато има, то ще бъде оповестено. Надявам се в началото на следващата седмица да има готов вариант“, каза Василев.

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Ще има и целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите.

„Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море“, каза Василев.

„Връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018 – 2019 година няма да има“, беше категоричен финансовият министър. Подобна е ситуацията и цената на торовете. Нужна е адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира“, посочи Василев.

Източник:  dariknews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html