15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Имаме ли големи залежи от природен газ?

Сн. интернет
България има големи залежи от природен газ, но това плаши монополиста „Газпром“, коментира председателят на Българският енергиен и минен форум Иван Хиновски пред Нова телевизия.
„Има задълбочен анализ на една голяма американска компания за залежите на газ в България. Този геоложки доклад е укриван от 2011 г. Според цифрите към 2011 г. България има залежи от газ, възлизащи на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 г. Тези цифри са в диапазона на оптимистичната прогноза”, посочи той.
По думите му запасите от синьо гориво са в района на Чирен. „Въпросът е защо от 2011 година тези резултати притесняват голяма част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 година приемаме меморандум за забрана на шистовия газ. Това според мен не е случайно”, посочи Хиновски.
„Тези проучвания сме ги поръчали ние. Те са започнали през 2007-2008 г. и са приключили през 2011 г. Те показват, че в Етрополската формация, Северозападна България, има залежи на газ. Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Лично аз смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – „Газпром”. Защото той е много притеснен от тези цифри”, подчерта енергийния експерт.
Според него протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от Етрополската формация. „Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните.  Вече в добива на шистов газ не се използват химикали, което беше основното притеснение. Никакви химикали не се използват Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите”.
„Този доклад плашеше монополиста. България можеше да стане независима”, подчерта Хиновски и призова да бъде отменен мораториумът, който спира всички проучвания.
Източник: dnes.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html