16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Американски самолети се включват в охраната на българското небе

Снимки: БГНЕС

Министърът на отбраната Драгомир Заков заяви на полигона в Црънча, че по време на визитата си в САЩ е водил преговори с Пентагона американски самолети да се включат в съвместната въздушна охрана на България, съобщи БНР.

„Проведохме разговори по възможностите за Air Policing в България, по възможността да се осигурят самолети между МиГ-29 и Ф-16 Блок 70. Това са още предмет на разговори, бройки самолети, откъде ще бъдат, как ще бъде формулирана цялата помощ, как ние ще го направим сами. Това са още елементи на разговор“.

Военният министър коментира и новината, че два самолета МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево са били вдигнати по тревога. „Ние сме приели от Румъния, предали сме на Турция случая. Това, което нас ни притеснява в случая, че подобни случаи не зачестяват, но да кажа стават така регулярни и това, което ние трябва да се опитваме да разберем заедно с нашите съюзници, е откъде се появява това нещо, защо се появява и има ли причина конкретна да бъдат вдигани изтребители на страни членки на НАТО за подобни случаи. Очевидно става дума за фалшиви сигнали, но ние сме длъжни да отреагираме, както и нашите съюзници по трасето на самолетите“.

Министър Заков заяви още, че страната ни има военно-промишлени възможности, за да окаже техническа помощ на Украйна.

Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдават днес заключителния етап на многонационалното учение Trojan Footprint 22 в учебно-тренировъчния комплекс „Црънча“ край Пазарджик.

Демонстрациите включват парашутни скокове от средна и малка височина, патрулни техники, задържане на автомобил и упражнения по стрелба с пистолет и автомат. В учението ще участват военни от състава на Съвместното командване на специалните операции, от армиите на други натовски държави, както и сили на Министерството на вътрешните работи.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html