25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Екоминистърът категоричен: ТЕЦ Марица 3 няма да отваря

Сн. интернет

България е осъдена от Европейския съд в Люксембург за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в югоизточен район. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Това е първо решение, то е установително, но по тази наказателна процедура следва ЕК да установи дали това нарушение е прекратено, в противен случай ще отправи нов иск и този път носи финансови санкции за страната ни, уточни той. „Това решение, за съжаление, е очаквано, тъй като България системно неглижира този въпрос. Даже обратното – работи срещу предписанията на ЕК, заяви Сандов. Надномерните нива на серен диоксид водят до тежки здравословни проблеми за населението“, допълни той. Здравето не може да бъде заменено, за разлика от енергията, подчерта министърът. Той коментира и предвидения за днес, а по-късно отложен протест на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград.

Системно са нарушавани нивата на серен диоксид, установено е от измервателната станция в града. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава три пъти завишаване на нормите. „Обследва се доколко операторът е спазил изискванията на Наредба на МОСВ за текущ мониториг за емисиите. Инсталациите трябва да работят на поне 70%, за да може това да е факт. Получаваме информация, че в момента на изследването инсталацията е работила на по-нисък капацитет и е предпоставила измерването да не е качествено“, обясни министър Сандов.

Има заповед това предприятие да не отваря, подчерта Сандов.

Колкото до протеста – синдикатът на ТЕЦ „Марица 3“ явно не знае как се организират протести. Днес установих нарушения, свързах се със Столична община и автобусите не стигнаха до София, категоричен е Сандов.

Поставяне на ултиматуми как протестиращи ще бъдат спрени, само ако ние пуснем предприятието – няма да стане, подчерта министърът на околната среда.

Източник: zashtoto.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html