20.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Само 21% от българите знаят, че Русия ни е обявявала война

Снимки:podtepeto.com
Само 21% от българите смятат, че Русия/СССР някога е обявявала война на България в  близкото минало, установи проучване на агенция Estat по поръчка на фондация “Работилница за граждански инициативи”. Всъщност това се случва на два пъти – както през Първата, така и през Втората световна война.
През октомври 1915 г. Русия бомбардира Варна, успоредно с включването ни в бойните действия срещу Сърбия. Официално войната е обявена на 19 октомври 1915 година. След 2 години бойни действия, България печели тази част от войната с подписването на Брест-Литовския мирен договор на 3 март 1918 г. Руски части се бият срещу български както на север, така и на югозападния фронт в Македония. В продължителните битки през месец май 1917 г. България разбива съвместни части на Франция, Сърбия и Русия, като на 26 май 1917 г. загива легендарният офицер Борис Дрангов, командир на 9-и пехотен Пловдивски полк.
През Втората световна война България е на страната на Оста Германия-Италия-Япония, но не участва в бойни действия и обявява символична война на САЩ и Великобритания. През цялото време се поддържат дипломатическите отношения със СССР до 5 септември – на България, вече неутрална, е обявена война от СССР и три дни по-късно нахлува окупационната Червена армия.
Тези факти са неизвестни за мнозинството българи – 21% знаят, че Русия ни е обявявала война, като дори част от тях имат колебания кога точно се е случило. По-добре осведомени са хората с по-високо образование, както и гласоподавателите на ГЕРБ и Демократична България. 41% от хората са категорични, че Русия никога не ни е обявявала война, а 37% не са сигурни. На въпрос откъде са основните знания на хората за отношенията ни с Русия, 55% от хората отговарят, че “от учебниците през 1990 година”.
Над 60% от хората не са информирани и за международната обстановка около Съединението на Княжество България и Източна Румелия и отговарят, че не знаят, че Русия е против този акт.
Източник: podtepeto.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html