24.8 C
София
понеделник, 4 юли 2022 г.

Доц. Ангел Кунчев: Поставянето на четвърта доза не е ефективно

Снимки: интернет
Слагането на четвърта доза на ваксината срещу Ковид-19 не е особено ефективно. Това заяви доц. Ангел Кунчев пред БНТ.
Той обясни, че в България не се поощрява поставянето на четвърта доза. Тя се препоръчва само за много рискови групи, но тук става дума за наистина много малък брой хора. По негови думи броят на поставените ваксини в последно време много е спаднал. „Целият въпрос е какъв ще е резултатът от това заболяване. Ако ваксината те пази от тежко заболяване и смърт, тогава какво по-добро може да искаме. За съжаление, се правят много малко имунизации. В България остава огромен процент неимунизирано население, малко сме над 30% ваксинирани, но оставаме с най-ниско равнище на имунизирани в Европа. Получили сме малко над 4 милиона дози, с които са имунизирани малко над 2 милиона души“, каза той.
Според него трябва да се намери начин общопрактикуващите лекари да могат да правят изследвания, защото там хората отиват масово след като се почувстват зле. По тази причина държавата трябва да им осигури бързи тестове.
Като цяло интензивността на болестта е много по-ниска в момента. „На тези 300-400 души дневно, които се разболяват, нямаме повишаване на хората настанени в болница. За съжаление реалната бройка на заразените остава много по-голяма от броя на официално регистрираните“, заяви доц. Кунчев.
По негови думи е малко вероятно за момента да се появи нов щам, но „Има 3 милиона българи, които нямат имунитет към болестта. При евентуален щам, тогава всичко може да започне отначало. Но мрачният сценарий е много малко вероятен. Може да има нови варианти, които ще засягат много хора, но не тежко, това е по-голямата вероятност“, каза още той, като подчерта, че големият брой новозаразени е на неваксинирани хора.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html