24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Зеленски: Стъпка по стъпка караме окупаторите да си тръгнат

Снимки: БГНЕС
Ситуацията в Донбас остава много тежка, предупреди украинският президент Зеленски, който разговаря в Киев с делегация от американския сенат.
Сраженията в Донбас продължават на фона на съобщенията, че руските войски са изтласкани от Харков, а в района на Изюм е предприето контранастъпление, съобщава БНР. Украинският министър на отбраната Олексий Резников посочи, че страната „навлиза дългосрочна фаза на войната“.
„Руските военни до момента се опитват да покажат поне някаква победа“, заяви Зеленски. „На 80-ия ден от нахлуването това изглежда особено безумно, но те не спират с тези усилия.  Благодарен съм на всеки, който поддържа отбраната и приближава за Донбас, Приазовието и Херсон това, което се случва сега в района на Харков. Стъпка по стъпка ние караме окупаторите да си тръгнат от украинската земя, ще ги накараме да си тръгнат и от морето ни.“
Делегация на републиканците посети Киев и се срещна със Зеленски, в момент когато в горната камара на американския Конгрес се обсъжда пакет помощи за Украйна от близо 40 млрд. долара.
Междувременно руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че руските дипломат във Вашингтон получават заплахи, включително и за физическа разправа. Според Антонов посолството на Руската федерация прилича на обсадена крепост и работи във враждебна среда.
В същото време Турция изрази готовност да изпрати кораб, който да евакуира останалите украински бойци и цивилни от завода „Азовстал“ в Мариупол. Според турския президентски говорител Ибрахим Калън, хората могат да бъдат отведени до Бердянск, откъдето да се качат на турски кораб до Истанбул.
Източник: novini.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html