23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Почина големият илюзионист Астор

Снимки: БГНЕС; Фейсбук
На 78 годишна възраст почина големият български илюзионист Астор. Новината съобщи в социалната мрежа неговият близък приятел Игор Марковски. По негова информация през последните месеци магът е имал здравословни проблеми.
„… за съжаление това не е поредната илюзия на АСТОР… Сбогом, Астор!“, написа Марковски във Фейсбук.
Антраник Шаварш Арабаджиян, по-известен под артистичния си псевдоним Астор, е роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен.
Първият му досег с фокусите идва от баба му, а на 12 години организира в кварталния парк цирк, в който показва нещата, които е научил.
На 18-годишна възраст самоукият илюзионист е навлязъл в тайните на тази професия. Първата му официална работа е в пътуваща трупа, в която свири на контрабас.
В София успява да се запознае с тогавашните доайени на българското илюзионно изкуство като Мистер Сенко и Факира Мити. Астор е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г.
Също така е собственик на магичен театър „Астор“, където се намира и къщата на Мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят.
През 2008 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“, за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер „Али Баба“.
„Съвсем спокойно мога да кажа, че ако приемем, че имам някакъв успех, той се дължи на голямата ми любов към магията. То не е само умението, а трите точки – сърцето, мозъка и ръцете. Когато са в комбина – става страшно“, споделя Астор през 2010 в биографичния филм „Има магия“, излъчен по БНТ.
Източник: frognews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html