23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Кирил Петков: Танкерите от САЩ идват без никакви посредници

Снимки: интернет
„Двата танкера с втечнен газ от САЩ ще дойдат на 8 и 23 юни. Цената ще бъде под тази на „Газпром“. Танкерите са продадени директно на „Булгаргаз“ без никакви посредници и са директно от американска компания, която произвежда и търгува с газ.
Единствената причина поради която не обявяваме коя е компанията е, че цената, която ни беше дадена, е много под пазарната за Европейския съюз и не искаме да ги вкарваме в обяснителен режим, ако те продават на по-високи цени на други партньори в Европа“, заяви премиерът Кирил Петков, който коментира актуални теми.
По думите му българското правителство е показало, че се справя с кризите.
„Справихме се с кризата с Украйна, с газовата криза, влизаме в диалог с всички – с работодателите, с транспортните и строителните фирми“, допълни Кирил Петков.
Той отбеляза, че очаква от 6 до 8 месеца някои от делата на Европейската прокуратура да влязат в сила.
„Много от тях са свързани с предишните управляващи. Те имат 6 до 8 месеца да се опитат да свалят правителството, иначе имат ужасно голям личен проблем. Ще използват всякакви методи“, заяви Кирил Петков.
Според него световната криза вдига много цените на храните и на горивата.
„Мислим безпрецедентно увеличение на пенсиите. Хората с ниски доходи трябва да имат облекчение, хората с деца да имат детски добавки. Още в утрешния ден ще се срещна с всички работодатели, имаме за тях дългосрочно решение във връзка с цените на тока, ще видим дали ще го приемат. Ако цената на тока е до 225 лева – няма помощи, но за всеки лев над 225 лева 85 процента от това повишение се покрива от държавата“, добави премиерът.
По думите му българската позиция относно РСМ е ясна. „С Република Северна Македония разговорите продължават, докато не се свърши работа по съвместните договорки, които засягат правата на българите в Македония. Очаквам в следващите дни РСМ да направи няколко стъпки – да се създаде институция, която да отговаря за езика на омразата“, каза още Кирил Петков.
Източник: cross.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html