23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

„Продължаваме промяната“ предлага 14 антиинфлационни мерки за 2 млрд. лв.

Снимки: интернет

14 мерки за общо 2 милиарда лева ще бъдат предложени на лидерския коалиционен съвет във вторник от „Продължаваме промяната“, съобщи председателят на парламентарната група Андрей Гюров на извънреден брифинг.

От 1 юли предстои сериозно увеличение на пенсиите, като минималната ще бъде повишена от 370 на 450 лева. Останалите ще бъдат вдигнати пропорционално, което ще направи максималната 3400 лева.

От 1 октомври те ще бъдат преизчислени, за да бъдат изчистени неравенствата между стари и нови пенсионери: „Предлагаме за всички пенсии от 2008 година увеличение или с инфлацията, или с осигурителния доход, който е с по-голям ръст.“

Гюров говори пред медиите след съвместно заседание на социалната, енергийната и бюджетната комисия, на който е бил изработен пакетът с антиинфлационни мерки. Средствата за тях са осигурени от допълнителни приходи в бюджета и могат да бъдат използвани, без да се нарушава съществуващата бюджетна рамка.

Той разкри само половината от 14-те мерки, като обясни това с твърдението, че за тяхното въвеждане ще се държи най-силно.

Данъчната отстъпка за работещи родители с едно дете ще се увеличи на 600 лева, а за две – на 1200 лв. Те ще могат да се получават на тримесечна база, а не в края на годината, за да може така да се подпомогне семейният бюджет.

При закупуване на горива потребителите ще бъдат компенсирани с ограничение до 50 литра месечно, като има няколко варианта, от които МФ ще избере един. ДДС на парното ще бъде намалено с 9%.

Прага на регистрация за микро и малък бизнес ще бъде увеличен на 100 хиляди лева, с което се цели да бъде намалена административната тежест за бизнеса. Електроенергията и природният газ, използван за моторно гориво, ще бъдат освободени от акциз.

Източник: boulevardbulgaria.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html