24.8 C
София
понеделник, 4 юли 2022 г.

Съдът за „Хемус“: Налице е престъпна схема с участие на хора на високи държавни позиции

Снимки: интернет; БТА; архив

Софийският градски съд отказа при поредния опит на Борслав Колев да го пусне с по-лека мярка за неотклонение. Мъжът, задържан като евентуален участник в схема за пране на пари около строителството на магистрала „Хемус“, засега остава под домашен арест.

Миналия път дори адвокатите му извадиха документи, че се влошават резултатите на децата му в училище, докато е задържан.

Напротив – днес състав на СГС приема, че „… дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции.“ На база на това съдебният състав смята, че около младия футболен съдия е „налице, макар и с намален интензитет, опасността от извършване на ново престъпление“.

Колев бе задържан след действия на ГДБОП – докато прокуратурата обясняваше че й предстои да разпита 600 свидетели по своя проверка за евентуални злоупотреби при „Хемус“. Той е обвиняем, че е изтеглил на каса около 53 млн. лв. през „сламени“ фирми, които са регистрирани на различни лица. Именно Колев е ходил лично с „управителите“ им и прибирал парите след теглене. Няма яснота по основния въпрос – какво ли ги е правил после.

Той първо поиска срещи с министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев, получи ги, но после прокуратурата съобщи, че е посочил само лица, сред които нямало такива, известни в публичното пространство.

Сега отказът да му се промени мярката в по-лека може да бъде обжалван пред САС.

Ето и съобщението на съда:

Софийският градски съд остави без уважение искането за по-лека мярка, подадено от обвинения за пране на пари от магистрала „Хемус“ Борислав Колев.

От наличните и проверени доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението. Не са налице нови доказателства, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции, мотивира се съдът. Освен това продължава да е налице, макар и с намален интензитет, опасността от извършване на ново престъпление.

Определението подлежи на жалба и протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд-София.

Източник: clubz.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html