15.9 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Проф. Иво Христов за правителството: Крепят се, защото знаят, че никога вече няма да помиришат власт

Снимки: интернет
Социологът и политически наблюдател проф. Иво Христов заяви пред БНР на какво според него се дължи бързият срив на „Продължаваме промяната“: „На инфантилна наивност и на къса памет“.
И посочи, че има гласоподаватели, които непрекъснато търсят следващия спасител. Имам усещане за дежа вю. На Народното събрание можем да сложим хубавата българска поговорка „Каква я мислѝхме, каква станá“, пошегува се той.
„Това правителство ще обере луфтовете и най-големите напрежения и ще се разпадне при първата възможност, в която някой от ключовите играчи в него открие по-светли биографични перспективи извън коалицията. В момента те се крепят, защото знаят, че никога вече няма да помиришат власт, а някои и парламента“, добави Христов.
„Просто се изпълнява геополитическа поръчка, каза той в отговор на въпроса за диверсификацията на газовите доставки. И поясни, че като „диверсификация“ се разбира само американски втечнен газ“.
Проф. Иво Христов напомни, че още преди „Газпром“ да ни спре газа, един от лидерите на управляващата коалиция (Асен Василев – б.р.) е заявил, че договорът с „Газпром“ няма да се подновява.
Под чуждестранен диктат правителството ще предаде българските национални интереси и нашата история и ще клекне за Северна Македония, коментира още Христов.
„Ще направим това, което искат от нас геополитическите ни ментори, каза той. И цитира думите на Наполеон: „Географията е съдба“. Целта е да бъде заобиколен последният съюзник на Русия в Европа – Сърбия“, посочи той. Според проф. Христов „вината“ на България е, че през нейната територия минава р. Марица и диагоналният път от Изток на Запад, а на Северна Македония – че на нейна територия е повардарието и пътя север – юг до пристанището в Солун.
„От друга страна има факти – има македонска държава, има македонски народ и те са откъснати завинаги от българската снага. Това го казвам като човек с корени от Македония“, посочи проф. Иво Христов.
„В коментар за войната в Украйна, професорът изтъкна, че няма съюз Русия – Китай, има съвпадение на интереси. Китай е наясно, че ако Русия падне, той е следващият“, каза проф. Иво Христов.
Източник: trud.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html