24.8 C
София
понеделник, 4 юли 2022 г.

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ искат оставка заради отнета дума на Деси Атанасова

Снимки: БГНЕС

Трите опозиционни партии ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се събраха с общо искане за оставката на заместник-председателя на 47 Народно събрание Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“.

Причината за хода – решението на Иванов да отнеме думата на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на парламентарното заседание в петък. Атанасова беше решила да изчете 10-минутна декларация по повод първата година след края на кабинета „Борисов 3“, в която обвини новата власт в „план за унищожаване на страната“.

Декларацията беше последвана от намеса на вицепремиера Асен Василев, който обори последователно твърденията от речта ѝ. От ГЕРБ обвиниха председателстващия заседанието Мирослав Иванов, който е гадже на шефа на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, за това, че е разрешил на Василев да обсъжда изявлението на Атанасова, но той напомни, че членовете на Министерския съвет, които присъстват на обсъждане на точка от дневния ред, имат право да вземат отношение по тях.

Десислава Атанасова отново поиска думата – формално като процедура срещу начина на водене на Иванов, но на практика продължи с декларацията си срещу кабинета. Председателстващият я предупреди няколко пъти да се върне към процедурното изказване, за което е излязла на трибуната и накрая ѝ отне думата, което провокира скандал сред депутатите от ГЕРБ. Няколко от тях станаха на крака до микрофоните и започнаха да се карат на Иванов за това, че е спрял изказването на Атанасова. Напрежението приключи едва когато той прекрати заседанието за почивка.

В сряда депутатите от ГЕРБ поискаха Мирослав Иванов да не води повече пленарни заседания, докато не бъде гласувано решение по искането им за оставка. Той обаче отказа, като се позова на правилника за дейността на Народното събрание.

Очаква се вотът на опозицията срещу него да бъде разгледан в четвъртък.

Източник: boulevardbulgaria.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html