23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Зеленски: Необходим ни е нов Чарли Чаплин

Снимки: интернет

„Необходим ни е един нов (Чарли) Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо“ пред войната в Украйна, заяви украинският президент Зеленски във видеообръщение, което отправи при откриването на 75-ото издание на международния филмов фестивал в Кан, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

„Ние ще продължим да се бием, нямаме друг избор. . . Убеден съм, че „диктаторът ще загуби“, каза още Зеленски пред световния кино елит, събрал се във френския град на Ривиерата. Той имаше предвид руския президент Владимир Путин и филма на Чарли Чаплин „Великият диктатор“. Зеленски на няколко пъти спомена името на легендарния комик.

Видеообръщението на украинския президент в първия момент предизвика изненада в залата, след което публиката избухна в овации, констатира журналистка от АФП. В близо 10-минутното си изказване Зеленски осъди войната, която Русия води в Украйна, и призова кинодейците да не пазят мълчание.

„Ще си мълчи ли киното, или ще говори“ за войната, попита украинският президент. „Омразата ще изчезне, диктаторите ще умрат“, подчерта Зеленски.

От момента, в който Русия нахлу в Украйна, обръщенията на украинския президент към неговия народ и към Европа, света и парламентите на различни страни приковават вниманието и определено влияят на политиката – той знае какво иска да каже и как да го каже, откровено и емоционално. Този път в обръщението си украинският държавник направи референция със силата на киното по време на Втората световна война, включително филма на Чарли Чаплин „Великият диктатор“ от 1940 г., който осмива нацисткия лидер Адолф Хитлер. „Диктаторът на Чаплин не унищожи истинския диктатор, но благодарение на киното, благодарение на този филм, киното не запази мълчание“, каза той.

Източник: otgrada.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html