23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Кирил Петков: ГЕРБ разчита на фалшиви новини

Снимки: интернет
„Не мисля, че Руската държава може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. Нашите договори са си договори. И от Германия, и от ЕК бях уверен, че плащанията ще бъдат в нормалната валута с декларация, че това плащане е извършено“, каза премиерът Кирил Петков във връзка с доставките на газа и плащанията в рубли. Думите му бяха пред журналисти след откриването на нов офис в София на Българско-турската търговско-индустриална камара.
„Твърдата първа крачка на България помогна на целия Евросъюз да вземе същата твърда позиция. Получих подкрепа от много от европейските лидери. Не се притеснявам по тази тема“, заяви Петков, относно отказа на страната ни да плаща доставката на руския газ в рубли.
Премиерът нарече антикризисните мерки план и бе критичен за коментарите към тях. „ГЕРБ непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини – след този безпрецедентен пакет, който българското правителство направи с плана срещу инфлацията, това даже не са мерки, бих го нарекъл план срещу инфлацията. Преди това беше – къде е планът, сега, когато той дойде – бил по-инфлационен. Тези хора имат една единствена цел – да се опитват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които са неоснователни“, смята Петков.
Относно евентуални преговори с представители на бензиностанциите за разясняване как да бъде приложена на практика мярката с отстъпка от 25 стотинки на литър бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан, Петков обясни, че от финансовото министерство са в комуникация. Очаква се процедура как това ще се случи за тях.
Запитан за думите от свое интервю, в което разяснява, че руският президент Владимир Путин изнудва България и Полша (със спирането на газа), Петков заяви – „това би означавало, че първата страна-членка на ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото беше, че ако не се поддадем и цените на газа се покачат, българското правителство да падне, това би дало лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, нито едно не се случи, ще продължаваме да отстояваме българския интерес. Ние не сме срещу някого, ние сме за спазване на всички договори. И никой едностранно не може да претендира за извъндоговорни отношения. Ако допуснем това един път, ще го допуснем всеки път, а българското правителство няма намерение да се поддава на чужд натиск.“. Показахме ясна позиция. Никой едностранно не може да си претендира условия извън договорни. Българското правителство няма намерение да се поддава на външен натиск, каза още Петков.
В отговор на въпрос дали той самият е поел ангажимент България да даде зелена светлина за Северна Македония, Кирил Петков отговори, че като премиер не поема никакви ангажименти самостоятелно. Ако нещо ще се случва по тази тема, то трябва да бъде в министерството на външните работи, то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да се вземе решение на коалиционен съвет, да влезе в парламента, където да се реши. Едва тогава може да се поемат ангажименти, разясни пътя на обещанията премиерът Петков.
„Процедурата е много ясна. Това е другата фалшива новина – премиерът имал някакви самостоятелни договорки – не, процесът е ясен“, каза Петков и отново повтори хода на вземане на решения.
Източник: news.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html