15.9 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Василев: Бензиностанциите използват момента за печалба

Снимки: интернет

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба“. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по отношение цените на горивата, които продължават да се увеличават ежедневно, след като правителството обяви, че ще има отстъпки за гражданите при зареждане на бензиностанциите в размер от 25 ст. за литър.

По думите му има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията, но очевидно тя не го правела. „Провели сме няколко разговора с „Лукойл“, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна“, заяви Василев, допълвайки че именно тук била ролята на КЗК.

„Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата“, изтъкна вицепремиерът. Той разясни как точно ще работи схемата с отстъпката от 25 ст. на литър за гориво. „25 ст. са директна компенсация спрямо съществуващата цена на бензина. 25 ст. са сложени на най-евтиният тип гориво. Функционират за автомобили регистрирани в България, ще се приспадат от сметката на касата. Няма да има ограничение на литрите гориво“, обясни Василев, като по думите му в случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора.

Той посочи, че хората с по-мощни автомобили едва ли ще зареждат с по-евтините горива. „Мерките включват помощ за работещи родители с деца. Работещите родители да започнат да получават данъчни облекчения. И второто е да ги получават на три месеца. Това би следвало да помогне на родителите. При пенсионерите са фокусирани към по-ниски клас пенсии. Ограничаването до размер литри няма да стане без система, която към момента не е разработена“, посочи още финансовият министър.

На въпрос кога България ще може да се откаже от руския петрол вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл“, като според компанията става въпрос за срок между 12 и 18 месеца. Другият вариант за отказ е ако цяла Европа го направи – ако има изключения от общото ембарго, България настоява да бъде сред тях, или ще наложи вето, поясни Василев. Относно ситуацията с газа, той обясни, че в момента доставките, с които ще заменим руското синьо гориво, са по-евтини, като изтъкна, че „никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията“. Асен Василев предупреди, че парното със сигурност ще поскъпне, но няма да е в размер от 4 пъти, а по-скоро говорим за 15-20%.

Запитан дали страната ни ще даде „зелена светлина“ на Северна Македония за преговорите за членство в ЕС, Василев каза, че не е чул такива обсъждания. Той отрече и да се готви ново увеличение на минималната работна заплата, каквото се предлага от БСП. „Не е разумно два пъти в годината да се пипа. От догодина ще се изчислява по формула“, каза Асен Василев.

Относно инфлацията и цените на храните вицепремиерът заяви, че макар България да има запаси от зърно, цените там ще зависят от световните пазари.

„Индия затвори пазара за износ на зърно, Украйна не може да изнася, Русия затвори пазара за износ на зърно. Цените на зърното се вдигнаха 4 пъти през март. Ние имаме достатъчно зърно, но цените ни зависят от световните пазари“, коментира финансовият министър. Той потвърди, че правителството работи за приемането на България в еврозоната до 2024 г.

Василев също така изтъкна, че не мисли, че до края на годината ще има предсрочни избори, но за догодина не било ясно.

Източник: webcafe.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html