23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Германия и Италия плащат руския газ в рубли

Снимки: интернет

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, предава „Ройтерс“. Според два източника на германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към „Газпромбанк“, да не са в руската валута.

Отбелязва се, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС, предаде БТА. Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, заяви пред „Ройтерс“ висш правителствен източник. Това е станало, преди италианската енергийна компания „Ени“ (Eni S. p. A.) да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, допълни източникът. „Ройтерс“ отбелязва, че Полша, България и Финландия са отказали да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газа през сметки в рубли в „Газпромбанк“ и доставките им са били спрени.

Междувременно австрийската енергийна група OMV се присъедини към други европейски компании, които плащат в евро на „Газпромбанк“ за руски газ, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на информация от компанията. От OMV допълват, че не очаква проблеми при конвертирането на плащането в рубли. „Вече сме въвели съвместим със санкциите процес на плащане, който гарантира, че доставките на газ могат да бъдат платени своевременно“, заяви говорител на OMV и добави: „Смятаме, че задълженията ни за плащане са изпълнени с прехвърлянето на сумата в евро“.

Еврокомисията вече обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Кремъл, ако плащат в евро или долари. Брюксел обаче препоръча да не се отварят сметки в рубли в „Газпромбанк“, както иска Путин, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции, предаде БНР.

В петък словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в „Газпромбанк“ и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ и така на практика прие искането на Москва за схемата на плащанията по доставките на синьо гориво.„

Източник: dnes.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html