15.9 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Илияна Йотова отговори на премиера за Северна Македония

Снимки: БГНЕС

„Имаше нещо недоизказано във вчерашния запис на министър-председателя Кирил Петков“ – това беше първата реакция от президентството на предложението на премиера да се свика Консултативният съвет за национална сигурност заради Северна Македония.

Коментара направи вицепрезидентът Илияна Йотова. „Какво ще бъде решението на президента, ще видим. Ще си направи анализ и ще излезе с решение”, каза тя. „Вчера министър-председателят аргументира това свое решение с международния натиск, но не даде възможност да чуем други аргументи – има ли промяна в условията, има ли нови резултати от страна на Северна Македония?”, коментира още вицепрезидентът, цитирана от Нова телевизия.

Вчера Петков призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради преговорите между България и Северна Македония за членство на западната ни съседка в ЕС. В свое видеообръщение премиерът подчерта, че правителството няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното споразумение. Относно изявлението на комисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархеи, че очаква България да даде до дни зелена светлина за приемане на Северна Македония, министър-председателят заяви:

„Много ясно трябва да се каже, че аз като премиер не поемам никакви ангажименти самостоятелно. Ако нещо ще се случва по тази тема, то първо трябва да бъде на базата на МВнР. После то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да се вземе решение на коалиционен съвет, да влезем в парламента, там да се реши и тогава може да се поемат ангажименти. Така че процедурата е много ясна. Това е другата фалшива новина – че премиерът имал някакви самостоятелни договорки. Не, процесът е ясен и след него вече може да има позиция.“

„На 10 януари имаше почти 5-часово заседание на КСНС, след което се излезе с една консолидирана национална позиция с два елемента – че не можем да се обвързваме със срокове, че чакаме конкретни резултати. Ако министър-председателят има аргументи в тази посока, беше добре да ги чуем. Неговите аргументи вчера бяха с външен адрес. Ако правителството е постигнало гаранции и договорености, редно е да ги знаем”, каза днес Йотова. Тя има усещането „че нещо е станало“. „В края на работния ден, изведнъж така неочаквано. Ако си послужим с начините на изразяване и стила на правителството – нещо имплицитно е станало”, коментира още вицепрезидентът.

Вчерашното видеообръщение на Петков бе разтълкувано и от ИТН като сигнал, че има развитие по ветото. „Потвърждават се подозренията, че правителството е поело ангажименти България да не възразява срещу приемането на Република Северна Македония в ЕС“, заяви тази сутрин пред Би Ти Ви депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов.

Вицепремиерът Асен Василев от „Продължаваме промяната“ обаче отхвърли тези подозрения в участие по същото време пред Нова телевизия. Според него няма лесно да се стигне до преобръщане на позицията на България. Тя може да се промени само ако „всички партии (включително опозицията в парламента) и президентът преценят, че това е добре за България“, а това трудно може да стане, каза Василев.

Междувременно ВМРО блокира за 15 минути Кресненското дефиле насред засилен трафик към Гърция. Групата, предвождана от евродепутата Ангел Джамбазки препоръча на изнервените шофьори да се сърдят на правителството. ВМРО настоява да не се отстъпва от позицията ни.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html