24.8 C
София
понеделник, 4 юли 2022 г.

Фандъкова и Херо Мустафа чистят надписите на омразата

Снимки: БГНЕС

София почисти надписите на омразата. Инициативата е под наслов „Да изтрием омразата, да напишем „обединени“, и нейното начало бе поставено пред храма „Света София“ – символ на толерантността в града.

В инициативата се включиха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, Посланика на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа, Посланика на Румъния в България Н.Пр. Бръндуша Йоана Предеску, и доц. д-р Александър Оскар.

„Днес искаме да дадем ясен знак, че София винаги е била град на толерантността и мъдростта. Днес се противопоставяме на проявите за език на омразата“, с тези думи доц. д-р Александър Оскар откри инициативата. „Нашият град от хилядолетия е символ на толерантността. Намираме се неслучайно пред храма „Света София“, дал името на града ни, което значи „Премъдрост Божия“, каза кметът Йорданка Фандъкова. По време на честването на 1700-годишнината от подписването на Едикта за толерантност е поставен знак в памет на предците ни, завещали да се борим срещу езика на омразата. Посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мистафа изрази своята подкрепа към инициативата с думи на български ,,Да изчистим омразата“.

Първата локация с изтрити надписи бе фасадата на сградата на „Художествената галерия“. Инициативата продължава с почистване на още 5 публични места в София.

Източник: dariknews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html