24.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

Петков от Рим: Папата благослови работата ни и каза, че пътят е правилен

Снимки: МС

Премиерът на България се срещна с главата на Римокатолическата църква във Ватикана. „Папа Франциск каза няколко неща, когато се срещнахме. Първото беше, че корупцията е болест и вярва, че младите политици са единственият начин тя да се изтръгне.

Каза ми: „Тя е навсякъде. Знам, че е и във вашата страна. Поздравявам правителството ви, че основната му цел е изтръгването й“. Папата благослови работата ни и отбеляза, че пътят е правилен”. Това каза след срещата си със Светия отец премиерът Кирил Петков. Главата на Римокатолическата църква е отправил още няколко препоръки към министър-председателя. „В момента имаме безпрецедентна световна криза. Папата ми каза, че е много важно да се срещаме с хората, да им обясним, че правим всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството. Друго, което ясно ме посъветва, бе, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражеските сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно“, поясни той.

Премиерът заяви, че би се радвал, ако президентът Румен Радев наистина свика КСНС. „Минаха шест месеца от последното такова събиране. Много неща се случиха. Имаше разговори, предложения, световни лидери, които показаха свой подход за решение на темата. Няма по-добър формат от това да седнем на една маса, да обобщим какво се е случило и какви стъпки да направим заедно в бъдеще. Ако не сме в една лодка, разединението ще ни направи по-слаби”, обясни Петков.

Той каза още, че двамата с папата не са обсъждали темата за даване на зелена светлина за преговорите със Северна Македония за членство в ЕС. „Много е важно да имаме общ подход по темата със Северна Македония. Имаме голям консенсус и с част от опозиционните партии. Имаме ясни червени линии – като темата за корупцията“, коментира още премиерът.

По думите му за отпадане на ветото може да се говори, след като външното министерство представи последните резултати на прогреса по диалога между двете държави. Петков коментира и исканото заплащане за газови доставки от „Газпром“ в рубли.

„Когато имате договор и той се нарушава едностранно, когато се слагат допълнителни клаузи, които нарушават националния интерес, ние трябва да застанем твърдо и да кажем, че не сме съгласни с това поведение. До голяма степен показахме лидерство, особено когато крайният резултат бе, че успяхме да намерим алтернатива на същата цена или дори по-ниска. С други думи – невинаги България трябва да е държава, която следва добри или лоши практики. Не сме спрели диалога с „Газпром”. Спряхме да се съгласяваме с едностранни промени“, заяви премиерът.

Източник: nova.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html