15.9 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Полицаи и надзиратели пак излизат на протест

Снимки: интернет

Полицаи и надзиратели от цялата страна започват нова вълна от протести с искания за увеличение на заплатите най-малко с 20% и реални реформи в сектор “Сигурност”. Това обявиха от най-големите им профсъюзни организации – Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдикатът на служителите в затворите в България.

От двете централи припомниха, че организациите им се намират “в състояние на протест” от 20 февруари. В последните 3 месеца са били провеждани официални срещи в различен формат, без от синдикатите да получат задоволителен отговор от представители на управляващата Четворна коалиция. Нещо повече – на 27 април профсъюзните лидери са поканили народните представители от четирите партии на властта – “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, за да обсъдят въпроси, свързани с изпълнението на т. нар. Програма за управление на страната. До момента нито един депутат от мнозинството не си е направил труда да отговори на служителите от МВР и Министерство на правосъдието.

Категорично се противопоставяме на липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни…

Възмутени сме от тиражирани чрез медиите лъжливи твърдения на представители на управляващата коалиция, свързани с позицията на нашите организации по проблемни въпроси”, обвяват от синдикатите.

Протестните действия продължават в три етапа. Още от днес полицаите и надзирателите са призовани да се явяват на работа и да изпълняват задълженията си, като сложат на униформите си значки и лентички. Вторият етап е обявен за 3 юни, когато след края или преди началото на работното време или в обедната почивка униформените и цивилните излязат на мълчаливи протести пред сградите на полицейските управления или затворите, в които работят.

За 12 юни е обявен Национален митинг протест в центъра на София, на който са поканени не само полицаите и надзирателите, но и всички български граждани, за които не е безразлично състоянието на сектор “Сигурност“.

Източник: trud.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html