23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Мъжът на Илияна Йотова спасил патриарха

сн. БНТ

Съпругът на вицепрезидента Илияна Йотова – д-р Андрей Йотов, и неговият екип са спасили патриарх Неофит със сложна операция, след като миналата седмица владиката претърпя инцидент в Богословския факултет и при нелепо падане счупи бедрена кост.

Патриархът бе приет по спешност в лечебно заведение, а проф. Йотов, който е сред най-добрите ортопеди у нас, се заел лично със случая. Макар операцията да преминала успешно, тепърва на Неофит му предстояла дълга рехабилитация, от която зависело дали ще може да ходи нормално, или ще се наложи да се придвижва с патерици.

Целият период на възстановяване може да се проточи до 9 месеца, тъй като костта, която счупил патриархът, е най-твърдата в човешкото тяло. Единственият вариант бедрото на Негово Светейшество да функционира отново правилно, било поставянето на титаниев пирон, който да го закрепи. Медицинският консуматив не се покрива от НЗОК и струвал на Софийската митрополия около 3500-4000 лв. Обикновено възстановителният период след такъв тип травма протича в няколко етапа – раздвижване с помощта на проходилка, заместването ѝ след около 2 до 6 седмици от две патерици, след което пациентът започва да се учи да се движи само с една, а накрая при пълно възстановяване – между 3 и 9 месеца, в зависимост от общото състояние, той оставя всички помощни уреди. Качването и слизането по стълби е сред най-големите предизвикателства пред тези болни, наравно с риска от залежаване и владиката ще има нужда от денонощна помощ.

Напоследък патриарх Неофит не е в цветущо здраве. През миналото лято 76-годишният глава на Българската православна църква също бе приет в болница с опасно висока температура. Тогава той бе настанен в неврологичното отделение на „Токуда“ в София и бе изписан след едноседмичен престой. Няколко месеца по-късно пък отново влезе в лечебница, но само за рутинни процедури и изследвания, без сериозна опасност за здравето му. Патриархът има хронично сърдечно заболяване, заради което често е настаняван за наблюдение и лечение в болница. През 2014 г. той претърпя сърдечна операция, след което бе на рехабилитация в санаториум в Банкя, пише „Ретро“. Оттогава поне един път годишно Главата на Българската православна църква е под прякото наблюдение на столични медици в болнична среда.

Източник: sofia24.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html