24.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

Гриша Ганчев: Ще станем шампиони по честния начин

Снимки: Dsport

 

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев намекна, че в българския футбол продължава да се играе с нечестни средства, но подчерта, че той самият вече не действал по този начин.

„Разликата между мен и един друг бос във футбола е, че при мен всичко не е на всяка цена вече. Отдавна не е на всяка цена. Ако можем по спортен път, по честния начин. Без да пробиваме играчи на други отбори и да купуваме цели отбори. Аз искам да си стане по нормалния начин шампиони. Ние ще станем, аз съм сигурен. Когато си честен към спорта и се трудиш, няма начин да не се възнагради. Това е положението, ще стане, рано или късно“, заяви Ганчев в обръщение пред официалния сайт на клуба си.
Изявлението му идва близо 3 години след среща на тогавашния премиер Бойко Борисов с най-силните хора във футбола ни (сред които и Гриша Ганчев). На разговора бе постигната договорка да се възцари феърплей във футбола ни.

За момента обаче той не дава индикация, че ще напусне ЦСКА – нещо, за което го призоваха организираните привърженици и дори обявиха бойкот, докато Ганчев е в клуба. Вместо това каза: „Отчитам грешките си, че ние не работихме за хората, които обичат клуба истински и не го обичат само заради това, че трябва да се възползват от парите на клуба. Отчитаме, че това перо беше занемарено. Мисля, че в следващите няколко седмици ще се види коренно различно отношение към това перо на клуба.“
Ганчев влезе и в задочен спор с бившия треньор на отбора Стойчо Младенов, който се бе оплакал, че селекцията в клуба се прави без негово участие и се подписват договори с футболисти, за които той не е давал съгласие. „Винаги са съгласувани всички играчи с треньорите, винаги са съгласувани. Не знам кой пусна тази опорка, да е жив и здрав. На всеки един треньор сме му казали – тези и тези са опциите, избери си една, това ни е по джоба. Клубът е над всичко, над Гриша Ганчев“, коментира той.

За Стойчо Младенов

Стойчо Младенов е уникален треньор. Обаче имахме договорка. Аз го попитах най-малко десет пъти: „Кажи ми състава, ширината на състава.“ Отговори ми: „Уникални играчи имаме, ще работим, ще надградим.“ Декември пред свидетели говорихме с него. Той искаше да му вземем едно крило. Вземахме две. Отделно септември поиска Мухар, Лам, Калоян Кръстев. И тримата му бяха взети на секундата. Март разбирам, че нямал широчина в състава. Окей, това е негово право. През март е затворил трансферният прозорец. Второ – няма и откъде да ги вземем. Трето – ние бяхме изтървали коня в реката. Всичко беше свършило. Отчитам, че януари човекът е бил болен от Ковид-19. Заради това бил няколко дни по болниците в Турция. Платихме всичко към болницата. Нещо има сбъркано. Такива мудни, тромави хора. Да кажеш, че е един… Другата опорка – те правили бойкот. Мен не ми пречи треньорът, когато побеждава. Някои не успяха да разберат с опорните точки, че много мразя да падам на футбол, на сантасе и каквото се сетите. Другото нещо – коренна разлика след втория лагер в Банско есента. Почнаха да я ритат тази топка, спукаха я. Контузия след контузия от зимата. Не казвам кой е виновен. Казвам факти. Последното нещо – никой не е гонил Стойчо Младенов. Свършва мачът със „Славия“ и той: „Тръгвам си“. Правя среща с него, час и половина говорим. В крайна сметка на сила можем ли да държим Стойчо Младенов. Да, отчитам легенда, икона на ЦСКА. Когато дойдоха дербитата, трябва да сме му благодарни ли, че нямаше кой да ги изведе? Кой да вземем в последните 7-8 мача? Човек с лиценз трябваше. Тръгва си човекът, ок. Няма проблеми. Трябва едно единствено нещо да се разбере. Клубът е над всичко. Над Гриша Ганчев, над когото си изберете. Да, трябва да се уважават легендите си. Аз съм доказал, че го правя. Легендите на клуба, получили апартаменти в онова време. Те са дали много, но и клубът им е дал.

За честите треньорски рокади

В последните пет години съжалявам за смяната на Стамен Белчев и Нестор Ел Маестро. Пак да угодим на група или групи от хора, но повече няма да се повторят тези работи. Трябва да се знае едно – когато станеш треньор на ЦСКА или на който и да е клуб, работата ти от сутрин до вечер е на терена с играчите и с екипа ти. Не по цял ден на телефона, срещи с привърженици, с журналисти. Все проблемът са тези, които дават парите. Те са големите боклуци. Ние сме перфектните. Дай да погледнем. Всички, които минаха през ЦСКА, къде са? Моя грешка сигурно е, че не съм уцелил на треньор. Животът е пред нас. Рано или късно ще уцеля. Съвременният треньор е преди всичко психолог, а после вече трябват знанията, с които да спечели играчите. Това е цялата история. Много ме дразнят някои треньори. Сядаме, говорим, подписваме разни договори. Минават един-два месеца, бият по един-два мача, приказките са забравени. Треньорът е служител в клуба. На него му е обяснена политика, преди да започне. Кой треньор, след като като махнах Стамен и Нестор, произведе играчи? Едно е да си „Реал“ или „Ливърпул“ да вземеш готови. При нас обстановката е друга. Ние трябва да разполагаме с такива, които имат качества и да бъдат произведени. Затова се плащат такива големи пари на треньорите. Няма да се връщам назад. По една или друга причина изредихме всички големи табели на ЦСКА. Още не сме взели решение какво ще правим. Който и да е следващият треньор, трябва да знае, че трябва да произвежда играчи. Ние нямаме възможност да купуваме играчи от Примера Дивисион, от Висшата лига, от Лига 1, от Бундеслигата. Кой ще дойде тука в тази джунгла? Отвратително е, което се случва в българския футбол. Има монопол върху първенството. Ще дойде и този край. Тогава ще се става шампион по спортен принцип. Проблемът ми на мен е, че не влизам в комбинации. Много ги дразни някои хора това нещо. Няма как един треньор да ти казва. „Ти ми дай парите, аз ще се оправя“. Аз и моят съдружник Юлиян Инджов сме имали акъл да ги изкараме. А някой, който е учил само събиране, да ги харчи. Няма как да се получи тази работа или поне докато съм аз. Видяхме в години и тази година какво се получи. Хората ме осъдиха за ей такива. Ние имаме строга финансова дисциплина. Който от предните треньори говори, че нищо не е съгласувано с него, му кажете много поздрави от мен. На всеки един треньор сме му казвали – тези и тези са опциите, избери си един. Това ни е по джоба. Отделен е въпросът, че не пускаме никой да си натопи човката.

За Стойчо Стоилов

Стойчо Стоилов не работи в клуба от една година. Големият му проблем е, че е много честен човек. Не влиза в комбинации. Ако той се беше хванал с разни псевдоагенти, щеше да е най-прекрасният човек на света. Той обаче не е корумпиран. Аз имам доверие в Стойчо Стоилов, защото има набито око. За 20 години ми го е доказал. Стоилов се мешал в работата на треньорите… Те са живи и здрави, да са още 100 години. Извикайте ги публично да кажат на кой треньор се е мешал. Той докара Юнус Санкаре – повече няма да има такъв играч в държавата. Знайни и незнайни герои направиха всичко възможно да го изгонят. Той даваше класа на нашия отбор и още щеше да си е в клуба. Отчитам грешките си, че не работихме за хората, които обичат клуба истински. Не го обичат само заради това, че трябва да се възползват от парите на клуба.

За грешките и маркетингът

Много грешки направихме. И аз, и мои хора. Мисля, че е поправимо. Най-важната грешка е, че се доверих изцяло на ръководни фактори в държавата заради стадиона. Като имам предвид, че са професионални лъжци, останах с пръст в устата. Има хоризонт сега. Мисля, че ще бъде поправено това нещо. Клубът няма условия за модерен фен магазин, както е в белите държави. Имахме договор с „Адидас“, където постоянно имахме проблеми с доставките. Отчитаме, че това перо беше занемарено. Мисля си, че в следващите няколко седмици ще се види коренно различно отношение.

Уреден ли е финалът с „Левски“?

Знам двете лица, които пуснаха тази опорка. С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник ли? С кое да ме купи и колко пари трябва да ми даде, че да му продам мача. Свързвало ме 30-годишно приятелство. Аз приятели нямам. Имам добри познати. Най-добрият ми приятел е кучето ми Пухчо. Отборът ни е в насипно състояние. По-слаб от нашия през пролетта няма. В цялата измислена Първа лига. Мога да се подпиша с двете си ръце. Страшната селекция, която имали „Локо“ (Сф) е, че момчетата ни изтърваха. Трябваше да ни бият с 4:1 на „Васил Левски“. Или уникалната селекция на „Царско село“, събрана от кол и въже. Не е за първи път ЦСКА да пада от „Левски“. Сигурно няма и да е за последен. Да видим последните пет години тенденцията каква е. Когато дойдох на „Армията“ тенденцията беше негативна, сега е положителна. Надявам се така да продължи. В същото време играят се наредени мачове нонстоп. Последните кръгове такъв смях настъпи, че направо… Разликата между мен и един друг бос във футбола е, че всичко не е на всяка цена. Ако можем по спортен път, по честния начин, без да купуваме цели отбори. Да си спечелим, ще си спечелим, като не можем, значи не можем. С моите възможности аз съм можел да напазарувам мачове, треньори, играчи, да напазарувам съдии, футболен съюз. Няма начин това да се получи, докато съм в ЦСКА. Трябва да кажа на Инджов да изкара пет милиона в кеш, ние ще изкараме пет милиона и да почнем. Ще купим примерно някой клуб до 20-ата минута да е 0:4, ще купим следващия. Няма как да се получи. Пред 5000 души на „Армията“ го казах. Ще си извоюваме всичко на терена. Каквото си заслужим, това ни е. Ако има някой магьосник, да заповяда.“

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html