24.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

Руските ветерани: Проваляме се в Украйна, Путин да обяви война

Снимки: интернет
Общоруското офицерско събрание, организацията на военните ветерани, разкритикува президента Владимир Путин и призна, че руската армия се проваля в Украйна.
На 24 февруари руската армия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, която във федерацията наричат „специална военна операция“. За три месеца окупаторите претърпяха огромни загуби в човешка сила и военна техника. Руските военни ветерани призоваха Путин да обяви „война“ на Украйна, защото това ще му позволи да мобилизира повече войници. Ветераните изискват от Путин да предприеме частична мобилизация и да удължи военната служба от една на две години. Мнозина очакваха Путин да обяви всеобща мобилизация на 9 май, в Деня на победата, но това не се случи.
Все повече руснаци, подкрепящи Кремъл и руската инвазия в Украйна, започват открито да критикуват Кремъл. В Русия в момента е забранена критиката към Путин, както и използването на думата война за случващото се в Украйна. Всеки, дръзнал да се обяви срещу нея, влиза в затвора. Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов публично заяви, че руската война в Украйна е нарушила транспортните маршрути и строителните графици в региона, рядко признание за икономическата цена на войната от руски правителствен служител. Украинският Генерален щаб също съобщи, че руските военни все повече се оплакват от неефективността на настъпателните операции срещу украинските войски. По-рано през този месец пък руската армия преживя истинска катастрофа, след като батальон се опита да прекоси река Северски Донец с понтонни мостове. Смята се, че украинската артилерия е унищожила 400 руски войници.
Съобщава се и за все повече атаки срещу службите за набиране на военни в Русия. По данни на Киев от началото на инвазията до момента близо 30 000 руски войници са загинали на украинска земя. Тези данни не са потвърдени от западните служби, а Москва продължава да мълчи за броя на убитите си войници в Украйна. Руската пропаганда в продължение на три месеца лъже гражданите на РФ, че войната върви по план. Русия прибегна и до все по-отчаяни мерки, разглеждайки законопроект, който ще позволи на руснаци над 40 г. да се записват в армията.
Източник: fakti.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html