23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Гробарят от Клисура остава в ареста (обновена)

Макреев, кадър: БНТ

Софийският районен съд уважи искането на прокуратурата и остави за постоянно в ареста задържания мъжът, обвинен за измама свързана с кремация.
Георги Енев е привлечен към наказателна отговорност за това, че за времето от 9 до 10 януари 2022 г. с цел да набави за себе си имотна облага e заблудил двама мъже, че трупът на баща им ще бъде кремиран, но кремация не е била извършена. Трупът бил заровен в землището до гробищен парк на Клисура. Обвиняемият причинил имотна вреда на синовете на починалия в размер на 1000 лева, които те платили за кремацията.
По повдигнатото му обвинение Енев може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.
Съдебният състав се е съгласил с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да извърши друго престъпление, ако бъде освободен от ареста.
Разследването по случая продължава.
На този етап Енев е единственият обвиняем за измамата с погребения и кремация на възрастни хора, но той не се признава за виновен и твърди, че е станала грешка, казаха от прокуратурата. Вчера бяха открити телата на три жени и четирима мъже в местност до село Клисура край Банкя, около старо гробище.
Установена е самоличността на един от тях и са разпитани негови роднини. Няма данни са насилствено причинена смърт.
Откритите 7 тела край Банкя вчера не са заровени в горичка, а в гробището на Клисура, където не се води регистър на починалите и се правят нови погребения, без да е изтекъл санитарният срок от предишните. Това пък заяви в студиото на „Денят започва“ на БНТ Стоян Макреев – зам.-председател на Съюза на погребалните фирми.
„Кметският наместник ми каза, че не било нейно задължение да води регистър на погребенията и да се следи дали са изтекли 8 години. Нейната работа била да си събере таксите, защото така ѝ бил спуснал по-нагоре кметът на Банкя. И като направим връзката – това гробище няма нито ограда, нито някаква систематика да водим регистър“, каза той.
По думите му недофинансирането е оправдание да не се изграждат нови алеи, да не се съставя регистър и въпреки това на тези места постоянно да се извършват повторни погребения.
„Малки гробища като това в Банкя се ползват от местното население. Когато се наложи да се отпусне нов гроб, тъй като на другия не му е изтекъл санитарният срок, районният кмет казва, че няма свободни места. Но ако се обърнеш към правилния човек, ти намира място. Все пак благодарение на крематориумите вече от дълго време не е нужно да се чака санитарният срок от 8 години“. По думите му по тази схема е действал и арестуваният Георги Енев. Макреев коментира, че за Енев се носят слухове от 15-20 години – че не е коректен и че мами клиентите си.
„Едва ли не без него погребение в Банкя е може да се случи, едва ли не той определя гробните места във времето. Вероятно местната власт му го е позволявала. За да прекрати тези работи, местната власт трябва да администрира общинската собственост. Всички гробища в България с изключение на частното в Бояна, са публично-общинска собственост. На всеки кмет е поверено стопанисването на гробища“, обясни той.
По думите му, за да започне процедура по кремация първо роднините трябва да предоставят на погребалните агенти съобщение за смърт и разрешително за кремация.
„Като оператор на тези услуги аз мога да ги задвижа. Обаче личната карта, тя ако не е в починалия, е в някой от неговите наследници. И тук е разковничето – наследникът трябва да направи контакт с оператор на погребална услуга и да предаде личната карта. В момента в който направи това, операторът е длъжен да извърши услугите, които са му заявени“, коментира Макреев.
Източник: standartnews.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html