24.8 C
София
понеделник, 4 юли 2022 г.

Кошлуков ще се кандидатира пак за БНТ

Снимки: интернет
Сегашният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, чийто мандат изтича през юли, е решил да се кандидатира отново. Преди няколко седмици Съветът за електронни медии (СЕМ) отвори процедурата по избора, като крайният срок за подаване на документите е утре.
Засега, по стара традиция, няма внесени документи на кандидатите – това обикновено се случва малко преди изтичането на крайния срок.
Мандатът на Кошлуков изтича на 5 юли. Неофициално като кандидати за поста се спрягат от поне месец имената на Камен Воденичаров и Крум Савов (като подкрепени от „Има такъв народ“), Асен Григоров (от „Продължаваме промяната“) и Венелин Петков („Демократична България“). Самият Кошлуков казва, че има подкрепата на колегите си в обществената телевизия. Пред „24 часа“ Воденичаров е посочил, че е имал готовност да участва, но се е отказал.
Макар медийният регулатор да е този, който трябва да вземе решението на база проведения конкурс и това да няма общо с политическа подкрепа, пак по неписано правило именно това се случва.
Съставът на СЕМ бе наскоро опреснен. Така сега в него са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова (от квотата на президента – Румен Радев в случая). Парламентът пък прати Симона Велева (номинация на ПП) и Пролет Велкова (ДБ). Петият член на СЕМ е Галина Георгиева – пратена там от парламента в мандата на ГЕРБ-„Обединени патриоти“.
Решението кой да бъде генерален директор се взима с обикновено мнозинство. Или с поне 3 от 5-те гласа.
В момента е в ход работата по изменения в Закона за радиото и телевизията, като те предвиждат увеличаване на състава на регулатора с още двама членове. Така се предполагаше, че и „Има такъв народ“ и БСП ще могат да номинират свои представители и коалицията да издигне обща кандидатура за мястото на Кошлуков. Но, по информация на Клуб Z, въпросните две квоти, описани в сегашния вариант на проекта, няма да са политически, а на неправителствения сектор.
Предвиждаше се проектът да „мине“ през пленарна зала преди финализирането на процедурата по избора на генерален директор на обществената телевизия, за да избере 7-членният състав на СЕМ. Вероятно обаче времето за това няма да стигне. Така на практика, ако ще има „договорка“ за новия генерален директор, то тя трябва да мине през „договорка“ и с президента – заради неговите две представителки в регулатора.
Иначе, от управляващата коалиция и особено ИТН, отдавна са вдигнали мерника на Кошлуков, като водената от Тошко Йорданов, зам.-председател на партията, парламентарна комисия по култура и медии, дори изиска документите по назначаването на Кошлуков преди три години – заради спора около стажа му в партийната телевизия „Алфа“. Целта – да се намери основание за предсрочното прекратяване на мандата му.
Източник: clubz.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html