24.8 C
София
понеделник, 4 юли 2022 г.

Украйна получи 14 щурмови самолета Су-25, можело да са от България

Снимки: интернет

Украйна е получила от Запада щурмови самолети Су-25 във вид на резервни части, съобщи американското издание Foreign Policy, което е една от двете медии с ексклузивен достъп до т. нар. Международен координационен донорски център. В него 110 военни денонощно помагат в проследяването на оръжейните пратки. За транспортирането им самолетите са били предварително разглобени в Източна Европа.
„Полевата група в Източна Европа, свързана с Европейското командване, е помогнала да бъдат разглобени съветски самолети Су-25 и вертолети Ми-17, за да могат да бъдат изпратени в Украйна“, пише изданието.
Броят на доставените „насипно“ самолети не е уточнен в информацията на Foreign Policy, но малко по-късно специализираният полски портал за отбрана и въоръжение Defence24.pl написа, с позоваване на Nexta, че машините са 14 и са от „един от източноевропейските партньори“. Самолетите са стигнали до Украйна по суша.
Foreign Policy допълва, че в момента, в който в центъра се появи донор на оръжие, необходимо на Украйна, се уточнява как да бъде доставено на Украйна – по шосе, по въздух или по жп линия чрез един от няколкото хъба в Европа, в зависимост от това кой е най-ефективен.
Оръжието може да бъде доставено от подизпълнители или сглобено от въоръжените сили на Украйна, съобщава британски военен чиновник. Работата се е усложнила в момента, в който потребностите на Украйна от стрелково и ръчно оръжие са се разширили – например противотанкови ракети Javelin и зенитни Stinger (те позволиха да бъде спряно настъплението на Русия към Киев), до самолети, танкове и друга военна техника.
Полша предаде на Украйна на практика целия си запас от резервни части за Миг-29, Чехия – ударни хеликоптери Ми-24, Литва обяви намерението си да достави бронетранспортьори, камиони и АТВ.
В съобщението на Foreign Policy донорът на съветските Су-25 не е назован. Defence24.pl обръща внимание на факта, че броят на доставените самолети се покрива с този, на въоръжение във ВВС на Българската армия, която модернизира 8 от машините си в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи в Беларус. Обновлението струваше на българския данъкоплатец общо 85 милиона лева.
„Трябва да се отбележи, че единствената държава от НАТО, която все още има или по-точно разполагаше със самолет Су-25, беше България. Също така, броят – 14 машини,  съответства на броя на машините във ВВС на България (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК). Българският Су-25 беше оборудван с допълнителни комуникационни системи, по-модерни системи за навигация и IFF и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба. София нямаше достатъчно пари да обнови целия си авиопарк.“ – коментира Defence24.pl.
Съобщението за получените части донесе и забавни коментари. „Украйна получи от западните партньори конструктор „Лего“, а нашите майстори направиха от него 14 щурмови Су-25. Неслучайно винаги съм харесвал „Лего““ – шегува се потребител в Туитър.
Източник: offnews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html