24.8 C
София
понеделник, 4 юли 2022 г.

Фалстарт на разселването от Варна – чакаха 200 за влака, качиха се петима

Снимки: БГНЕС, интернет

Фалстарт на преместването на украинци към вътрешността на страната. Този път причината не е в липса на организация от страна на държавата. По-голямата част от заявилите желание 200 души се отказаха и така на влака от Варна се качиха само петима души.

С влак бежанците трябваше да бъдат извозени до Дупница и Плевен, от там – с автобуси към съответните бази. Въпреки създадената организация от държавата, специалният коридор и перонът на жп гарата във Варна останаха празни. Един от тези, които се качиха на влака е Вячеслав. Той пътува със своята баба.

„Честно, не знам какво да очаквам, защото тук е много хубаво място. Има магазини. Проверих в интернет за новото място, но не знам как ще бъде там. Видях, че има само една аптека“, сподели Вячеслав. Още преди дни сред украинците е била направена анкета и тези 200 души са заявили, че нямат друг вариант. Днес обаче се оказа, че са размислили. Така предвидените допълнителни вагона към влака за София бяха разкачени.

„Идеята беше днес да превозим 200-250 души от няколко хотела. Ситуацията е такава, че много от тях в последния момент решиха да не пътуват и да си търсят собствен начин на настаняване в градовете или да тръгнат към Украйна. Виждате, че има само 5 човека на гарата, като имаха и стройна организация“, поясни областният управител на Варна Благомир Коцев.

Общо около 7000 души от област Варна са заявили, че няма къде да живеят и трябва да бъдат преместени. Министерството на вътрешните работи ще оказва пълно съдействие при транспортирането на бежанците. „За нас най-важно е сигурността на тези хора, за да запазим живота и здравето им и да се чувстват в сигурни ръце и да знаят, че могат да разчитат на органите на реда. Ще има с тях служители през цялото време на пътуването до настаняването им в държавните бази“, уточни директорът на полицията във Варна ст. комисар Атанас Михов.

Освен държавните бази и 500 хотела са готови да настанят украинци по новата програма, в която ще получават по 15 лева на ден на човек. Правителството отпусна 5 млн. лева на БДЖ, за да вози безплатно с влак и автобуси украински бежанци. В понеделник в 10 сутринта отново има предвиден влак, с който да бъдат превозени бежанци.

Източник: bgonair.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html