23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Хаджигенов за българския „Магнитски“: Ужасяващо частно гестапо в ръцете на финансовия министър

Снимки: интернет

Самата идея за създаване на подобно нещо – български „Магнитски“, е частно гестапо в ръцете на финансовия министър и е ужасяващо. Това няма нищо общо с „Магнитски“ и няма нужда от подобно нещо. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов пред БНТ относно законопроекта за създаването на българския „Магнитски“.
По думите му това е ужасяващо зло и, ако в нечия глава се е зародило подобно нещо, трябва да бъде спряно веднага. Той запита какво стана с „Барселонагейт“, с Бойко Борисов и ГЕРБ? Един такъв орган ще се разправи с икономическите и политическите опоненти на властта, които и да са те, смята адвокат Хаджигенов.
Според него, когато се събаряла диктатурата преди две години, одобрението на хората стигнало 70%, а сега одобрението на цялата тази коалиция няма и 35%. Не може да се оставят ГЕРБ и ДПС да правят каквото си поискат в парламента. Парламентът нищо не работи и тепърва Министерство на правосъдието ще готви проект за „Магнитски“, недоумява Хаджигенов.
Той смята, че депутатът от „Продължаваме промяната“ Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта изпъквал повече в настоящия парламент и работил повече от всички юристи в настоящето Народно събрание.
От своя страна адвокат Емануил Йорданов заяви, че не е виждал никакъв подобен законопроект, като се опитал да намери в интернет нещо, но не успял. Йорданов иска да види нещо, което е свързано със самата технология за приемане на законите. Ако се внесе нещо скандално, няма да мине и да срещне подкрепа в настоящия парламент, смята адвокат Йорданов.
Според него трябва да се подходи грамотно и да се работи последователно, защото са поставени някакви цели трябва да бъдат изпълнявани в обозрими срокове. В България се появяват законопроекти, за които никой не си признава авторството, посочи адвокат Йорданов, като даде пример с писаната Конституция на ГЕРБ от бившия правосъден министър Данаил Кирилов.
Йорданов заяви, че правосъдната реформа трябва да започне с главния прокурор, после с ВСС и промяна на процесуалните закони.
Източник: news.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html