20.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

Граждани искат оставката на Калина Константинова заради бежанците

Снимки: БГНЕС

Кипящото от вчера гражданско недоволство срещу вицепремиера Калина Константинова вече приема конкретна форма.
Във Фейсбук се организира протест за тази вечер пред сградата на Министерския съвет, като основното искане на организаторите е оставката на Константинова, която отговаря за справянето с бежанската криза, породена от войната. Поводът е изказването на вицепремиера, с което тя прехвърли ситуацията с украинските бежанци в страната върху самата украинска общност.
Организаторите обобщават положението така: „Хотелиери, на които не е платено въпреки гръмовните обещания, майки с деца, възрастни и болни хора, отново нямат представа къде ще отидат, след като са напуснали разрушените си от бомбардировки домове, шофьори на автобуси, които не знаят какъв курс ще поемат, репортажи по телевизиите, показващи в негативна светлина уплашени и объркани хора, сеене на омраза към бежанците от страна на висш държавен чиновник, какъвто е г-жа Константинова.” И прогнозират, че „пълното бездействие от страна на държавата в лицето на г-жа Константинова и ресорната й ДАБ (Държавна агенция за бежанците – бел. ред.) е на път да предизвика регионална хуманитарна криза на територията на страната”.
Исканията на организаторите на протеста са следните:
– ясна визия как държавата ще улесни интеграция на бежанците в следващата фаза на програмата за настаняването.
– ясна гаранция, че никой нуждаещ се няма да бъде оставен на улицата; че никой бежанец няма да бъде обречен на гладуване; че базите, в които биват релокирани бежанците, съществуват базови хигиенни условия.
– човешко отношение към хората бягащи от война, чиито къщи са разрушени, чиито съпрузи, бащи, синове и дъщери се бият за свободата на Украйна.
А оставката на Константинова искат на основание, че „не просто не успя да бъде на висотата на задачата, пред която беше изправена, но и избра да прехвърли вината за провалът върху жертвите на войната. Всички възможни мостове от нейното управление на администрацията към доброволците и към бежанците са изгорени.”
С ЧУВСТВО ЗА СРАМ
От фондация „Три жени“ – организация, подпомагаща бежанците в страната, излязоха с критично отворено писмо към вицепремиера. „Срам – това почувствахме, слушайки неуместните Ви сърдити реплики по адрес на бежанците – за капризите им и неподчинението им на Вашия план. Възмутени сме от това, че проявявате толкова малко разбиране от какво се нуждаят тези жени и техните деца в момента – от достъп до медицинска помощ, от подходяща храна за малки деца, от възможност за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, за да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било перспектива за бъдеще в България“, пишат участниците във фондацията.
„Обръщаме се към Вас като жени към жена и с надеждата, че ще размислите и ще оттеглите заплахите си за наказателно настаняване на бежанците в Сарафово и Елхово, които безсърдечно отправяте във видеото. Не ни напуска надеждата, че като държава ще съумеем да проявим хуманност – така както го направиха индивидуално хиляди доброволци и дарители в цялата страна“, добавя се в писмото.
Начинът на преместване на украинските бежанци предизвика критика и от „Дондуков“ 2. Според вицепремиера Илияна Йотова правителството е допуснало грешка в подхода към бягащите от войната още от самото начало. По думите й у нас така и не са били създадени условия за интеграцията им в обществото. „Още от самото начало беше ясно, че системата, която те измислиха с хотелите, рано или късно, ще създаде проблеми. Доста по-рано тези хора трябваше да бъдат подготвени, да им бъде предоставена възможност да потърсят сами свои квартири. Тези, които искат трайно да се настанят в България – да им се предостави възможност за работа и възможност децата да посещават училище и детски градини. Както винаги правим всичко в последния момент, виждате резултатите”, каза тя.
Източник: segabg.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html