23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

ПП и ДПС нямат място в едно европейско семейство

Снимки: интернет

„ПП и ДПС нямат място в едно европейско семейство”. Така коментира депутатът от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев думите на премиера Кирил Петков за членство в новата либерална група „Обнови Европа” в Европейския парламент и изключването на ДПС от европейската формация.
„Ако се сформира ново европейско семейство и ние сме част от него, България и „Продължаваме Промяната” ще имат своята дума”, заяви Митев в студиото на „Здравей, България” по NOVA.
Депутатът коментира и новия проектозакон за 10-процентни бонуси за лица, помогнали в разкриването на данъчни нарушители.
„Това е един проектозакон. Той е вкаран като част от мерките в борба с инфлацията и справянето с нея. Той е в посока по-висока събираемост на данъците. Идеята е, за да има повече приходи в държавата, българските граждани и фирми да помогнат в събираемостта”, поясни Митев. Той допълни, че „този законопроект трябва да се изчисти в детайли, защото има  много рискове”.
По думите му обаче на по време на тристранния съвет, проведен в понеделник, фирмите и асоциациите са подкрепили този законопроект.  „Вярваме, че всички в обществеността виждат ползите от това да има по-голяма събираемост”, заяви Митев.
Има няколко условия към законопроекта. Едно от тях е да се осигури анонимност на лицата, подали сигнал. Друго е минималният праг от укрити данъци при подаване на сигнал да е 3000 лева. А трето са санкциите, които ще се прилагат при злоупотреби и подаване на фалшиви сигнали.
„При 3 сигнала, които излязат без резултат – ще бъдете санкционирани”, каза Митев една от идеите. „Има обсъждане един месец след като постъпят тези несъбрани до този момент данъци – 10% от тях ще бъдат плащани от НАП човекът, подал сигнал”, допълни още Митев.
По думите му, ако законопроектът бъде одобрен и влезе в сила, се очаква въздействието му върху държавния бюджет да е със стотици милиони.
Източник: dariknews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html