23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

„Газпром“ спира доставките на още две европейски компании

Снимки: интернет

„Газпром експорт“ ще спре доставките на газ за две европейски компании – Shell Energy Europe Limited за Германия и Orsted Salg & Service за Дания, съобщава Лента.Ру, позовавайки се на публикация в Telegram канала на „Газпром“.

И двете компании са уведомили, че не възнамеряват да извършват плащания по схемата, предложена от Москва, използвайки рублови сметки. Засега доставките ще бъдат преустановени от 1 юни до извършване на плащане в новия формат.

В случая на Shell Energy Europe Limited максималната годишна доставка е 1,2 милиарда кубически метра, се казва в съобщението. „Към края на работния ден на 31 май (срокът за плащане, предвиден в договора), „Газпром експорт“ не е получил плащане от Shell Energy Europe Limited за доставките на газ през април“, се казва в публикацията. Същото се уточнява и за датската компания. На 31 май „Газпром“ обяви, че напълно е спрял доставките на газ за холандската Gasterra, като също така не е получил плащане за доставките на газ през април по новата схема. Той беше предложен от руския президент Владимир Путин в края на март и включва откриване на две сметки (в рубли и евро) в Газпромбанк от купувача.

Източник: trud.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html