23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Радев за бежанците: В началото приоритет беше интеграцията, сега го задраскваме

Снимки: БГНЕС

Румен Радев коментира политиката по отношение на бежанците от Украйна, като посочи, че тя трябва да бъде много внимателна и постоянна като ангажимент, предаде БТА.

„В началото на кризата основният приоритет беше да интегрираме тези хора в нашето общество, сега ние го задраскваме“, каза президентът. Той допълни, че страната има остър недостиг на квалифицирани специалисти като лекари, медицински сестри, инженери. „Всеки, който има желание да се издържа с труда си и децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност“, каза Радев и отбеляза, че и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. “Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България“, каза още пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев в отговор на въпрос по темата за влизането на страната в еврозоната.

По думите му с подписването на договора за членство в Европейския съюз на практика страната ни е приела тази цел. Според държавния глава решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, преценката на риска и пълноценната информационна кампания. „Трябва заедно с плана за въвеждане на еврото да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособността на нашата икономика“, каза още президентът.

По повод информации, че се подготвя съвместно посещение с премиера Кирил Петков във Франция за среща с президента Еманюел Макрон по темата Северна Македония, Радев отговори, че няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие и за това няма условие за такава визита. „Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми“, заяви държавният глава.

Радев участва на официалната церемония по откриването на 15-ата международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2022” в Международен панаир Пловдив.

Източник: bta.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html