24.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

Властта очаква наплив от руски емигранти

Снимки: интернет

„България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете.
България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа“, посочи в предаването „Тази сутрин“ по bTV министърът на иновациите Даниел Лорер.
„Ние очакваме, че влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти. Ние проведохме широк семинара с компании, които имат работна ръка в Русия, за да говорим как можем да ги привлечем тук. И очакванията са ни, че ако България си свърши работата, ако създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ние ще можем да имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас близките месеци“, каза още Даниел Лорер.
Министърът коментира и възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато Депутати почти се сбиха в пленарната зала.
„Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива“, отбеляза Лорер. „Коалицията е съставена от четирима партньора и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално“, коментира той.
Според него правителството като изпълнителна власт успява да намери консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България.
Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 милиарда европейски средства, за да се възстановим от COVID и да имаме по добра икономика, но това ще се случи само и единствено, ако българският парламент приеме 22 реформи законодателни, които ние сме обещали, че ще направим.
„И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме“, призова Даниел Лорер.
Източник: dnes.dir.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html