24.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

Над 1/3 от българите искат да излезем от НАТО

Сн. интернет

В България расте броят на хората, които искат страната ни да напусне НАТО и биха гласували за това.

Това показва проучване, публикувано на форума за сигурността GLOBSEC и цитирано от „Дневник“. Според данните 38% от анкетираните са обявили, че ще подкрепят напускане на НАТО, ако се състои референдум за членството ни в Алианса. Това е с 13% повече в сравнение с данните от 2020 г., когато 25% (или 1/4) са отговорили утвърдително на този въпрос.

Сега вече противниците на НАТО у нас са над 1/3. България демонстрира най-малко евроатлантическата ориентация измежду проучените страни. Това е единствената държава, в която подкрепата за напускането се е увеличила в последната година. България, изглежда, е регионално отклонение по темата НАТО“, се посочва в анализа. Допълва се, че на скептиците спрямо Алианса се увеличават, въпреки руските военни действия в Украйна.

Страната ни е и с най-високо мнение за Владимир Путин (29% от анкетираните са с положително отношение съм него). Но пък се забелязва голям срив на доверието у нас към руския държавен глава, тъй като през 2020 г. са го одобрявали 70%. Най-малко Путин е харесван в Полша – 12%.

Източник: eurocom.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html