23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Проф. Овчаров: Битката не е за Северна Македония, а за българската история

Снимки: БГНЕС

„Пожарът на българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля, Северна Македония, показва лицето на македонизма. Огромна част от българите не знаят какво представлява войнстващият македонизъм, а именно разбиване на паметници, горене на културни центрове. Това е нещото, което искаме да премахнем“, коментира проф. Николай Овчаров пред БНТ.
„Истинските подпалвачи на клуба „Иван Михайлов“ в Битоля са тези, които започнаха с езика на омразата срещу него, а това е политическият връх на Северна Македония в лицето на президента и министър-председателя. Те толерираха езика на омразата, също така в контролираните медии се изсипаха купища нападки срещу България и клуба“, допълни от своя страна доц. Спас Ташев.
„Битката, която водим, не е за Северна Македония, а за българската история. Защото ако „днес“ отстъпим под някаква форма и приемем техните постулати за различни гледни точки към историческата проблематика, ще се наложи „утре“ да обясняваме на децата ни защо Самуил може би е македонски цар“, смята проф. Николай Овчаров.
Доц. Спас Ташев добави, че битката не е само за миналото, но и за настоящето, за тези граждани на Северна Македония, които са съхранили своето българско самосъзнание.
По повод влизането на Северна Македония в Европейския съюз проф. Николай Овчаров заяви: „Не сме против Република Северна Македония, за което едва ли не ни обвиняват. Искаме РСМ да влезе в Европейския съюз, но това да бъде на базата на изпълнените критерии, които са необходими“.
Източник: eurocom.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html