23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Според Лавров България е нарушила суверенитета на Сърбия

Снимки: интернет

Направеното от България, Северна Македония и Черна гора е „немислимо“, и „възмутително“, тъй като суверенна държава е лишена от правото да осъществява външната си политика, тъй като „международната дейност на Сърбия е блокирана в крайна степен в руското направление“.
Така коментира руският външен министър Сергей Лавров решението да не бъде допуснато прелитане на самолета му на път за Белград за посещение, което трябваше да стане днес и утре, пише „Интерфакс“.
Решението на трите държави по думите му е „нагледна и поучителна демонстрация за това колко далеч могат да стигнат НАТО и ЕС в задействането на най-долнопробните методи на въздействие на тези, които се ръководят от национални интереси“. Нещо повече, Белград е лишен от избор на партньори, а Западът показва, че не щади усилия и не знае граници за това да оказва натиск на други държави.
Лавров също така покани сръбския външен министър в Москва с „надеждата“, че самолетът, с който ще лети, ще бъде пуснат.
Попитан дали Русия ще отговори на държавите, заради които не се е състояла визитата, първият дипломат на Русия увери, че Москва никога не правела неща, които затруднявали отношенията между народите; това, обратно, правели „нашите западни партньори“, които сега се сблъсквали с трудности, включително защото „много разумни хора“ в Европа започнали да си задават въпроса „защо да се прави от Русия враг“.
Лавров в момента е санкциониран от ЕС заради войната в Украйна. Българското външно министерство уведоми днес, че решението му е резултат от прилагането на санкциите.
Вчера сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че лично президентът Александър Вучич се занимавал с логистиката на визитата в опит да се погрижи тя да бъде осъществена. След като визитата се оказа невъзможна, Вучич се срещна със руски посланик в Белград Александър Боцан-Харченко, от когото получи документ с причините за отказа, публикуван по-късно в профилите в социалните мрежи на държавния глава.
Според Лавров обаче причините са други. „НАТО и ЕС искат да превърнат Балканите в свой проект под името „Затворени Балкани“, бе един от коментарите му, цитиран от други руски и сръбски медии.
„Затворени Балкани“
Руският първи дипломат прави препратка към „Отворени Балкани“ – името, което миналата година дадоха Сърбия, Албания и Северна Македония на общите си стъпки към създаване на регионално обединение, съгласуване на трудови и административни процедури и изграждане на наченки на общ пазар.
Някои критици на проекта виждат в него нови амбиции на Сърбия да бъде Югославия и стъпка към отдалечаване от ЕС, защитниците му обаче съзират шанс за развитие на държави, които в момента са блокирани по евроинтеграционния си път (впрочем Съединените щати заявиха миналата седмица, че подкрепят проекта).
Среща на „Отворени Балкани“ ще има тази седмица (7-8 юни) в Охрид. Лавров заявява и че страните от Западните Балкани били нужни на НАТО само за да разширява „антируския плацдарм“.
Самият Вучич е лаконичен в коментарите си, но уверява, че в интервю по обществената медия РТС тази вечер ще коментира „всичко“. Някои сръбски коментатори осъждат действията на трите държави, но други смятат, че Сърбия всъщност печели от ситуацията – Лавров не идва, застрашавайки репутацията на Белград преди визитата на германския канцлер Олаф Шолц, и то без сръбските власти да са го възпрепятствали.
Източник: dnevnik.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html