24.8 C
София
понеделник, 4 юли 2022 г.

ЕС обвини Русия за световната продоволствена криза

Снимки: интернет

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Русия използва хранителните доставки като „невидима ракета“ срещу развиващия се свят, принуждавайки хората да изпадат в бедност, съобщава Би Би Си.
Той обвини инвазията на Русия в Украйна за причиняване на световна продоволствена криза. Посланикът на Русия в ООН напусна заседанието на Съвета за сигурност на ООН.
На свой ред руският пратеник Василий Небензя обвини Мишел в разпространение на лъжи.
Войната остави храната в украинските пристанища. Украйна е голям износител на олио за готвене, както и на зърнени храни като царевица и пшеница. Русия също изнася огромни количества зърнени култури, както и торове. Липсата на този износ доведе до покачване на цената на алтернативите.
„Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като стелт ракета срещу развиващите се страни“, каза г-н Мишел по време на заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк.
„Драматичните последици от руската война се разпространяват по целия свят и това повишава цените на храните, тласка хората в бедност и дестабилизира цели региони. Единствено Русия е отговорна за тази продоволствена криза“.  Той добави, че лично е видял милионите тонове зърно, заседнали в украинското пристанище Одеса заради морска блокада, наложена от Русия.
Мишел също обвини Русия, че краде зърно и предотвратява засаждането и прибирането на реколтата в Украйна заради военните й дейности там.
Коментарите му накараха г-н Небензя да напусне. Когато си тръгваше, г-н Мишел се обърна директно към него: „Може да напуснете стаята, може би е по-лесно да не слушате истината“.
Небензия каза пред „Ройтерс“, че не може да остане заради „лъжите, които Шарл Мишел дойде тук да разпространява“.
На отделна среща държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също каза, че Русия пречи на украинския износ на зърно да напусне страната и обвини руските сили в унищожаване на украинската селскостопанска инфраструктура.
Говорейки по време на виртуална кръгла маса с филантропи, неправителствени организации и субекти от частния сектор, г-н Блинкен каза: „Има някъде около 20 милиона тона пшеница, която е уловена в силози близо до Одеса и в кораби, буквално пълни със зърно, които са заседнали в пристанището в Одеса заради тази руска блокада“.
Подобно на Мишел, той каза, че има достоверни съобщения, че Русия „краде“ зърното на Украйна, за да го продава за своя собствена печалба.
Източник: ruse24.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html