24.8 C
София
понеделник, 4 юли 2022 г.

Как правителството може да падне?

доц. Наталия Киселова, кадър Нова телевизия
Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова смята, че „ако в парламента бъде внесено искане за вот на недоверие и ако „Има такъв народ“ решат да гласуват заедно с ГЕРБ, ДПС, и „Възраждане“, тогава има вероятност правителството да падне“.
По думите ѝ е възможно и внасянето на вот на доверие, но засега няма такива заявки от страна на премиера.
„Не останах с впечатление, че министър-председателят има намерение да се внесе искане за вот на доверие. Опозицията ако прецени, тя е на ход. Но не е на дневен ред да кажем, че правителството е паднало. Предложението Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ в сегашния ѝ формат би трябвало да бъде направено преди освобождаването му като министър, за да се гарантира, че той наистина влиза в нея“, каза още доц. Киселова пред БНТ.
Тя уточни, че министрите от ИТН трябва да подадат оставки, защото изтеглянето от управлението им не води до тяхното освобождаване, необходимо е за това да се произнесе Народното събрание.
„Оттук премиерът каза, че са им необходими 12 гласа и предполагам, че ще разчитат или на депутати от други групи, или имат предварителна договорка от ИТН, че ще ги подадат. Предполагам, че министър-председателят ще направи рокада, като ще предложи 5 министри, на мястото на тези, които излизат, ако приемем, че г-н Рашков е станал шеф на КПКОНПИ. Тази рокада може да мине само обикновено мнозинство – 62 души“, обясни доц. Киселова.
За няколко гласувания се изискват по-високи мнозинство – евентуално преодоляване на вето, разговори за избиране на инспектори към ВСС, но според мен това не е на дневен ред.
Източник: novinite.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html