16.4 C
София
събота, 25 юни 2022 г.

8 дни арест за Ламбе Алабаковски, който подпали културния ни център в Битоля

Снимка: БГНЕС

Съдът в Битоля определи 8 дни арест за македонския изпълнител Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля в ранните часове на 4 юни.

Искането за арест бе на прокуратурата с мотива, че извършителят може да се укрие и да избяга от правораздавателните органи. 34-годишният Алабаковски има двойно гражданство – македонско и американско. Певецът е обвинен, че с действията си е „създал обща опасност“. Веднага след инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля и изрази подкрепата си за членовете и ръководството на Културния център „Иван Михайлов“.

Това е поредното посегателство в РСМ срещу български представителства и символи. През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг и издигане на транспаранти с вулгарни послания срещу страната ни по време на спортни събития.

Според журналиста Любчо Нешков извършеното от Ламбе Алабаковски не е солова акция. „Случващото се между двете страни е абсолютно недопустимо. Основна вина носят властите в Скопие, които толерират дори с поведението си – имам предвид политическия елит – подобно поведение. Извършеното от Ламбе Алабаковски в никакъв случай не е солова акция. Още повече, че той е известна личност. Неговият брат е част от структурите за сигурност в града”, подчерта Нешков пред Нова телевизия. По думите му подпалването е класически пример за тази идеология на омразата. „Вчерашната новина не беше арестът – за македонските медии, институции и политици, а това, че той ще бъде защитаван безплатно, че има симпатии и подкрепа. Не излезе нито един адвокат, нито един политик, нито едно гражданско и неправителствено сдружение, нито един журналист, който да напише, че случилото се трябва да бъде осъдено. Че този тип поведение е недопустимо. Ето класически пример за антибългарска проява и отношение към страната ни. Моето дълбоко убеждение е, че това не е солова акция. Още повече, че се говори, че този човек се движи в среди, които са известни като антибългарски”, каза Любчо Нешков.

Източник: standartnews.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html