23.8 C
София
четвъртък, 30 юни 2022 г.

Генчовска: Кирил Петков е обсъждал как да се заобиколи ветото на РСМ

Снимки: БГНЕС

Външния министър Теодора Генчовска потвърди за bTV, че наистина съществуват паметни записки за срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по темата за Северна Македония. Пред bTV Генчовска коментира, че записките са с гриф „поверително“ и се пазят в министерството. На тези срещи е обсъждано как да се заобиколи ветото на България за Република Северна Македония.

„МВнР е перфектна институция. След всяка среща има паметна бележка със съответния гриф. Според съдържанието те имат различен гриф и когато е необходимо, могат да бъдат показани“, обясни Теодора Генчовска.

Тя уточни, че не е присъствала на разговори на Петков с други дипломати по темата за отпадането на ветото на РСМ, но е получила информация от европейски дипломати. „В наши разговори с представители на европейски институции, те са ни информирали, че има други сигнали от премиера“, каза Генчовска.

На въпрос дали има натиск за вдигане на ветото над Северна Македония, външният министър коментира, че в началото на мандата наистина се е усещал такъв. „Външната политика не би трябвало да е зависимост от политически партии“, добави Теодора Генчовска.

Източник: glasove.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html