16.4 C
София
събота, 25 юни 2022 г.

ИТН размаха „Македонски“ компромат срещу Кирил Петков

Снимки: Фейсбук

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов атакува премиера Кирил Петков с обвинения, че е опитвал да го убеждава, че ветото срещу членството на Северна Македония в ЕС трябва да се вдигне преди изпълнение на техните ангажименти по договора с България и преди да променят конституцията си. В bTV Балабанов извади лист с нахвърляни думи и „график“, който той твърди, че е начертан лично от Петков по време на посещението им в Украйна на 28 април.

Балабанов обяви, че Петков е поискал да разговаря дълго с него при пътуването им с влак от Полша към Киев и е нахвърлил идеите си върху лист от служебен бележник на Министерски съвет. Последвало „убеждение по всякакъв начин да се съобразим с неговата идея и да вдигнем ветото на България преди Македония да изпълни каквото и да било. Първо се вдига ветото, а след това се изпълняват останалите условия“. Не стана ясно защо бележката, която Балабанов си е запазил преди повече от месец, излиза на бял свят едва сега.

Той твърди, че Петков е можел „самосиндикално“ да вдигне ветото „под натиск от Франция и президента Макрон“, но заради публичните дискусии и намесата на Румен Радев в темата това не се случило. Позицията на Кирил Петков беше, че решение по въпроса за членството на Македония в ЕС ще бъде взето само от Народното събрание.

Балабанов твърди, че министър-председателят убеждавал коалиционните си партньори да се съгласят на изпреварващо решение „за да победи Макрон, защото трябва да отчете успех в дипломацията и такъв успех е вдигането на ветото“. „С вредители като ПП е вредно за цялата нация и трябва да приключи по най-бързия начин“, беше отговорът му на въпроса дали ИТН би давала подкрепа за кабинет на малцинството с досегашния мандат въпреки заявеното оттегляне на министрите.

Източник: boulevardbulgaria.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html