16.4 C
София
събота, 25 юни 2022 г.

Съветското оръжие за Украйна свърши

Снимки: БГНЕС; архив

„Запасите от съветско оръжие в Европа свършиха, Украйна вече зависи изцяло от доставките на западно оръжие“, казват анонимни военни специалисти от САЩ пред Франс прес, съобщи ВВС.
В първите етапи на войната западните страни пращаха в Украйна предимно въоръжение от съветски образец, с което са свикнали украинците. Такива запаси имаше в много от източноевропейските страни, но те свършиха, казват източниците.
Постепенно Западът увеличава доставките на тежко въоръжение и боеприпаси, в някои отношения те превъзхождат руските си аналози, но е нужно време на украинците да овладеят западната техника, която все още е недостатъчна.
САЩ вече предоставиха 4 системи за залпов огън HIMARS. Заедно с доставките от Великобритания общото количество е повече, но вчера съветникът на президента Михайло Подоляк заяви, че за пълноценно контранастъпление на Украйна са нужни не по-малко от 150 такива системи.
Един от източните на Франс прес обръща внимание на изявлението на шефа на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, че първите 4 установки са пробни дали украинците могат да ги управляват и дали биха могли да ги опазят да не бъдат пленени от противника. В Германия са подготвени допълнителни доставки HIMARS, които незабавно могат да бъдат пратени в Украйна, ако резултатът от пробата се окаже добър.
Вашингтон засега изключва възможността да достави бойни дронове  Grey Eagle, с които може да се стигне от големи руски градове. За такава възможност съобщи на 1 юни Ройтерс. Дроновете Grey Eagle са разновидност на апаратите  Predator, които САЩ използваха в Афганистан и притежават по-голяма огнева мощ от използваните от украинците „Байрактар“.
Източник: segabg.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html