23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

ИТН са поискали договорът с „Газпром“ да се удължи

Пламен Данаилов, сн: БГНЕС

Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и Министерството на енергетиката е предложението от „Има такъв народ“ за продължаване на договора с „Газпром“, докато намерим сигурен източник на доставки, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред „Евронюз България“.

Идеята среща отказ от страна на вицепремиера Асен Василев. Договорът на България с „Газпром“ изтича в края на тази година. Вицепремиерът Асен Василев заяви категорично в края на април, когато „Газпром“ спря в нарушение на настоящия договор подаването на природен газ за България, че търговските взаимоотношения между „Булгаргаз“ и „Газпром“ няма да бъдат продължени.

Зам.-министър Данаилов се оплаква, че вицепремиерът „много се месеше в работата на министерството“. „Решението „Булгаргаз“ да спре да плаща на „Газпром“ беше на Министерски съвет и Министерство на енергетиката се съобрази. Нашето разбиране в министерството е по-умерено, разбира се, не е добре да си зависим от един доставчик, но първо трябва да мислим за българската индустрия. Тогава не казахме, че Министерството на енергетиката е на друго мнение, опитвайки се да запазим единно говорене. Министър Василев праща разни хора да контролират дружествата под шапката на БЕХ. Праща ги не с нарочна заповед, а просто с командировъчно. Те са, разбира се, добре дошли, но като не е ясно какво правят и защо го правят…“, казва Данаилов и потвърждава версията на водещата, че както имало две външни политики в правителството според Слави Трифонов, имало и две политики в енергетиката.

Пламен Данаилов казва още, че цената на газа, който ползваме в България, е по-висока от средната в Европейския съюз. Зам.-министърът пренебрегва факта, че цената, на която „Газпром“ доставяше газ за България, години наред беше по-висока от средната за ЕС и последното намаление, което направи, се случи заради санкции, които щеше да наложи ЕК на „Газпром“ през 2020 г. Данаилов настоява, че сега трябвало да се изпрати запитване до „Газпром“, за да кажат при какви условия могат да продължат доставките на синьо гориво, „за да не разчитаме само на доставките от втечнен газ“. „Ние казваме, че трябва да се изпрати запитване, а не при какви условия да се продължи за „Газпром“. Бизнесът настоява за това“, казва Данаилов.

Министърът на енергетиката Александър Николов, неговите заместници и целият политически кабинет ще подадат оставките си в понеделник, съобщи Данаилов.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html