15.2 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Газовата връзка с Гърция ще бъде готова през юли

Снимки: интернет

Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през месец юли и през нея ще получим милиард кубични метра азерски газ. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред журналисти.

Премиерът е на посещение във Велико Търново. „Това, което се надявам, следващата голяма победа, която ще направим, това ще бъде в месец юли, да отворим гръцката връзка. Всички прогнозираха септември, октомври, не, ще бъде отворена през юли месец. Азерски газ ще тече през нея. Аз смятам да отида и до Баку тази седмица за вечер, да потвърдим там количествата. Ще имаме един милиард кубични метра, които ще потекат съвсем скоро време. Очаквам между юли и август този милиард кубични метра да влезе в България, на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната, която е в този момент“, обясни Петков. „Не сме приключили с американския газ. Продължаваме да мислим, какви да са там най-добрите дългосрочни договори. Това, което едновременно се опитваме да направим е микс между втечнения газ и азерския газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на „Газпром“, за да сме сигурни, че българската икономика стои конкурентноспособна и диверсифицирана. За всички, които повтарят, че най-лесно е сега да се плати в рубли. Какво става, ако през зимата, войната продължи в мащабите, в които продължава, Руската държава реши да спре газа. Ние трябва да сме сигурни, че имаме диверсифицирани опции и тази тръба, за която се говори от 12 години… ако успеем да я завършим за 6 месеца, ще е поредна победа за това правителство“, обясни Петков.

„Имаме уверенията, че това е така, сега просто изчакваме самата завършваща дейност на гръцката връзка и единия милиард ще влезе веднага щом връзката е завършена“. Това отговори Петков на журналистически въпрос до колко е сигурно, че ще получим азерски газ на цена в пъти по-ниска от тази на световните пазари в момента.

Източник: frognews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html