24.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

Генчовска: Съветник на премиера изпрати проект за ревизия на позицията ни за РСМ

Снимки: интернет; БТА

„На 5 април тази година външнополитическият съветник на премиера изпрати свой проект на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието му обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция.
В тази нова рамкова позиция (проект) не фигурира българската позиция по т.нар. македонски език. Изискването за европейски гаранции за изпълнение на договора от 2017 година става несъстоятелно. На практика в този проект са обединени частични идеи на външно министерство за прилагане на двустранния договор, но без да има ясен механизъм в преговорната рамка за изпълнение на договора. Външно министерство прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално и изцяло е погрешен и го отхвърли като възможност“. Това заяви външният министър в оставка Теодора Генчовска по време на изслушването й в парламента по темата за Северна Македония.
Първоначално депутатите решиха изслушването на Генчовска да се проведе на закрито заседание, но половин час по-късно стана ясно, че процедурата ще бъде на открита. Обяви го председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. „Предложението беше това изслушване да се проведе при закрити врата. То не беше подкрепено от залата. Нека всички граждани и хора, които се интересуват от това каква е темата за Северна Македония, да чуят какво има да каже МВнР“, заяви той.
Депутатите подкрепиха искането на ИТН в пленарната зала да бъде обсъдена първо актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване и след това – на Здравната каса.
В зала председателят на НС Никола Минчев обяви, че петимата депутати, които напуснаха ИТН – Николай Радулов, Георги Георгиев, Светлин Стоянов, Деян Петков и Иво Атанасов, вече официално са независими. С това се прекратява и предсрочно членството им в постоянните парламентарни комисии.
В началото на пленарния ден беше прието и предложението на ГЕРБ за изслушване на министрите на отбраната и на вътрешните работи Драгомир Заков и Бойко Рашков за самолета, който наруши българското въздушно пространство на 8 юни. Процедурата ще е точка първа за петък.
Източник: nova.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html