15.9 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Василев разкри фрапантни нарушения в строителството

Снимки: БГНЕС

Има фрапантни разлики както в първокласни и второкласни, така и в третокласни пътища.
Всичко е било нагласено така, че да бъдат обслужени определени интереси, заяви финансовият министър Асен Василев, информира БГНЕС.
Проектирането на множество пътища е насрочено след възлагане на процедура за изпълнение. Няма как това да е без цел обслужване на чужди интереси, допълни Василев. Като пример за злоупотреби с пари Василев посочи ремонт на пътя Кърджали-Асеновград. ‘‘За ремонт на пътя има започната обществена поръчка, тъй като идеята е проектът да бъде финансиран с 28 млн. лева. Процедурата обаче е прекратена поради липса на средства. След месец проектът пак е насрочен, но на стойност 51 446 000 лева“, заяви финансовият министър. Ремонтът на Автомагистрала „Тракия“ според министъра също е в нарушение. За проектиране са насрочени 1 млн. лева. За да се оправдаят тези пари, трябва да има 82 проектанти екип, които да работят 62 дни. Едни и същи ремонти в различни части на България се изпълняват за драматично различни средства.
Почти 2 милиарда и половина са в прикрито строителство. Това сочат изводите в доклада на работната група, която провери договорите на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за периода 2018 г. – 2021 г. Докладът ще бъде предаден на прокуратурата. Василев уточни, че ще бъде сезирана и ДНСК. Депутатите в народното събрание също ще бъдат уведомени за изводите. От 3 милиарда и 400 милиона лева – 1 милиард са текущ ремонт и поддръжка, 2 милиарда и 462 милиона лева са прикрито строителство, добави Василев.
Източник: standartnews.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html