23.5 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Доц. Антоний Гълъбов: Минаваме през чистилище

Снимки: интернет

„Общото усещане е за пълно пренебрежение към българския народ, породено от тежкия дефицит на това управление за водене на диалог“.
Така доц. Антоний Гълъбов определи обществените нагласи за кризата в управлението и разрива между „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ”. В обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ той изрази опасенията си, че се губи доверието на гражданите към демокрацията, заради свръх концентрацията на публични средства в персонални фигури, онагледено чрез бюджета и местната власт.
Необявената война между централната и местната власт
„От самото начало на това управление местната власт беше обявена за враг. Няма как да функционира ефективно една публична политика, ако тя формулирана на национално равнище не може да се изрази в политиките на местно ниво, там, където реално погледнато хората усещат ефектите. Вторият много голям проблем в актуализацията на бюджета е свързан с пенсиите. Свързан е с пенсиите по един начин, който за пръв път, аз не си спомням Българската народна банка (БНБ) официално първо през заместник гуверньора си, а вчера и през гуверньора на БНБ, да говори за риск от инфлационна спирала. С други думи, да говори за това, че е налице желание да бъдат реализирани постоянни разходи, които не са осигурени през гарантирани постоянни приходи“, посочи доц. Гълъбов.
Търговия с влияние и политическа корупция
„В момента имаме правителствена криза, което означава, че кабинетът трябва да предложи министри, които да заемат овакантените позиции и този нов кабинет да получи подкрепа в Народното събрание. Общото усещане е, че властта не функционира, че има дълбоко вътрешно разделение по корпоративни интереси, по финансови зависимости, по всякакъв друг признак, но не и по отношение на принципи и ценности. Слабата централна власт генерира изключителна амбиция в престъпните мрежи и деморализира и корумпира обществото, още повече когато министър-председателят заявява, че бързо им трябват 12 депутати, за да могат да преодолеят вота на недоверие. Това се нарича търговия с влияние. Това е политическа корупция“.
Доц. Гълъбов подчерта, че никой не се е опитал дори да използва съществуващите парламентарни процедури за разширяване на подкрепата към управляващата партия.
„Вместо това от сутрин до вечер ни се обяснява, че на тях просто им трябват едни 12 депутата. Реакцията на българското общество беше изключително здравословна. Появиха се сайтове, в които се предлагат на търг депутати, появи се жив български политически фолклор по отношение на това. Но корупционното въздействие на този тип поведение е изключително разрушително и води до по-малкото зло – предсрочни избори“.
Оцеляването на всяка цена на сегашното правителство ще донесе стратегически щети на България
„Хората, които автентично искаха България да се променя, в момента са дълбоко разочаровани от онова, което виждат, а следващият парламент ще изглежда зле, както изглеждат и обществените нагласи. Партиите, които са запазили живата връзка със собствените си избиратели и знаят кого представляват, а не с кого са готови да се коалират ще оцелеят, макар че с предсрочните избори няма да постигнем решение, защото не сме излезли от политическата криза. Така че минаваме през чистилище, което изглежда дълго, ще ни бъде трудно, но единственото важно е да не загубим доверието на гражданите към демокрацията“, заяви на финала доц. Анатолий Гълъбов.
Източник: fakti.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html