28.8 C
София
сряда, 29 юни 2022 г.

„Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ свалиха Никола Минчев

Сн. интернет

Депутатите приеха предложението на ИТН за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев. 239 депутати гласуваха, „за“ бяха 125, а „против“ 113, „един“ се въздържа.

Интересното е, че въздържалия се е от „Продължаваме промяната“. Главата на Минчев падна с гласовете на „Има такъв народ“ (20), ГЕРБ (59), ДПС (33) и „Възраждане“ (13).

Камъкът на раздора отново се оказа Северна Македония и заради вчерашното обсъждане на темата. Никола Минчев отказа искането на ИТН за закрито заседание, за да се „покажат доказателствата за национално предателство от страна на премиера Кирил Петков“. В проекта за предсрочното освобождаване на Никола Минчев от поста председател на парламента вносителите посочват още като мотив и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждане на ефективен парламентарен контрол.

Министър-председателят отмени планувано посещение в Азербайджан, за да присъства на гласуването и да подкрепи шефа на парламента Никола Минчев. В залата „Има такъв народ“ бяха обвинени, че са в коалиция с опозицията- ГЕРБ и ДПС. Но депутатите на Слави ясно напомниха, че предложението за премахване на шефа на НС е тяхно. Самият Минчев беше аплодиран на крака от колегите си от групата на ПП и от представителите на кабинета, докато заемаше мястото си зад депутатската банка в залата.

Така генералната репетиция за свалянето на властта мина. Очаква се другата седмица да бъде гласуван вот на недоверие, който беше внесен от ГЕРБ-СДС. ДПС и „Възраждане“ вече казаха, че ще бъде подкрепен от тях. Гласовете на Има такъв народ обаче все още са под въпрос, за да мине трябва да гласуват 121 депутата, а общо с гласовете заедно с ИТН са 126. Преди гласуването Минчев заяви, че „истинското основание да се иска моята оставка е същото, за което иска се иска вот на недоворие – нова мнозинство в парламента“ и допълни: „Тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен“.„

Източник: telegraph.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html